Europees avontuur voor Lycurgus voorbij; 3-2 zege tegen Levski Sofia onvoldoende

Het is de volleyballers van Abiant Lycurgus niet gelukt om zich in de Europese CEV-Cup te plaatsen voor de laatste zestien. In een met 700 toeschouwers gevuld Alfa-college Sportcentrum werd Levski Sofia met 3-2 verslagen, maar na de 3-0 nederlaag een week geleden in Bulgarije was een 3-0 of 3-1 overwinning noodzakelijk om een " Golden set"  af te dwingen. Het was wel de eerste keer in de historie van de club dat Europees overwinterd werd.

Leestijd: 2 minuten

Hossein Ghanbari ook volgend jaar bij Lycurgus

Het was na de vierde set over en uit. De kansen waren zeker aanwezig om met 3-0 of 3-1 te winnen, waarmee een "Golden set" veiliggesteld zou zijn. Maar een prima eerste set en een 2-1 voorsprong in sets na de derde set konden niet omgezet worden in klinkende munt door de thuisploeg. Zowel in set twee als vier had Abiant Lycurgus grote problemen met Simeon Aleksandrov. De Bulgaar serveerde zo gevaarlijk dat er passend moeilijkheden ontstonden. Dat resulteerde in de tweede set zelfs in een 11-3 achterstand.

Aanvoerder Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Bryan Fraser, Dennis Borst, Sander Scheper, Matt West en Just Dronkers begonnen in de basis en leverden een prima eerste set af. Van de Kamp verzilverde het eerste setpoint. Daarna stokte de machine zomaar uit het niets. De grote achterstand werd nog bijna teniet gedaan, maar verder dan 22-23 kwam het niet. Op het eerste de beste setpoint was het raak voor de gasten. Inmiddels was de lang niet fitte Nick Olson in de ploeg gekomen voor Scheper.

In de volgende set keerde het spelbeeld scorend weer. Abiant Lycurgus nam snel een paar punten voorsprong en hield dat de hele set vast. Borst timmerde door het midden het setpoint binnen. Daarna was het weer de beurt aan Aleksandrov om de boel te ontregelen. Abiant Lycurgus had er weer geen antwoord op, waardoor de verdere Europese ambities van dit seizoen in de prullenbak konden. Vanaf 4-5 ging het snel de verkeerde kant op. 5-10 werd 12-20 en was duidelijk dat een mirakel nodig was om het Europese avontuur nog een vervolg te geven. Dat lukte niet. een ace van Kooistra betekende nog wel 19-23, maar daarna maakte de aanvoerder een servefout. De gasten hadden twee setpoints nodig en het was Akeksandar Kordev die een langere Europese route afsneed.

Dat de vijfde set nog met 15-9 gewonnen werd was feitelijk puur voor de statistieken.