Sport

Er zit weer muziek in de NWVG; ploegenpresentatie straalt veel enthousiasme uit

Vijf dagen voor de eigen Ronde van Groningen vond de ploegenpresentatie van de Noordelijke Wielervereniging Groningen plaats in het atrium van het Instituut voor Sportstudies op Zernike in Groningen. Alle categorieën werden voorgesteld en wat opviel was het enthousiasme bij iedereen. De NWVG leeft weer als nooit te voren. Vooral de aanwas van onderaf begint weer serieuze vormen aan te nemen. Er zijn inmiddels weer een dertigtal jeugdrenners, terwijl het een paar jaar geleden op sterven na dood was.


Leestijd: 2 minuten

Voorzitter Peter van de Wal stak zijn trots dan ook niet onder stoelen of banken. De sponsorpool neemt toe en iedere categorie van nieuwelingen tot elite hebben hun eigen hoofdsponsor. Hiermee wordt deels afscheid genomen van het rijden voor het goede doel. Bike4Air was dit een aantal jaren met de bedoeling om geld bij elkaar te rijden voor Cystic Fibrosis, taaislijmziekte. Het blijft wel een doel, maar de conclusie is dat de manier waarop de vereniging dacht geld op te halen heeft onvoldoende gewerkt. Om die reden is voor een andere vorm gekozen. Feit is dat de NWVG nog altijd de grootste vereniging van Noord-Nederland is en daarmee ook nog altijd aantrekkingskracht op de regio heeft.

De groep elite en beloften, het grootste uithangbord, heeft een flinke metamorfose ondergaan. Vorig seizoen verliep voor ploegleider Marcel Nagengast en zijn renners erg teleurstellend. Er werd weinig gewonnen en dat de van oudsher één van de sterkste clubs van Nederland zich niet nog een jaar permitteren. Om die reden keerden diverse renners terug op het oude nest. Eén van de belangrijkste is Marco Hoekstra. De Harenaar reed vorig seizoen bij Parkhotel Valkenburg op continental niveau, maar is blij om terug te zijn. De winnaar van de Ronde van Groningen in 2013 is zaterdag één van de zes renners die van start gaat in de Ronde van Groningen. De opening van de vernieuwde Clubcompetitie.

Daar waar altijd in twee regio's gereden werd is met ingang van 2015 sprake van één landelijke competitie. Bijna 200 renners uit ruim dertig ploegen staan zaterdag aan de start in Usquert. De NWVG gaat het verder doen met Adrie Lindeman, Stan Wijkel, Lars Horring, Jos Harms en Coen Rijpma. Daar waar Nagengast zich vorig jaar in aanloop naar de ronde liet ontvallen honderd procent zeker te gaan winnen, heeft hij geleerd en hield zich op de vlakte. "We gaan er voor honderdtien procent voor." Iets wat ze binnen de hele NWVG gaan doen dit seizoen en dat zal ongetwijfeld beloond worden met mooie resultaten.