Donar verliest derby van Aris; in Leeuwarden met 92-86 onderuit

De basketballers van Donar hebben dinsdagavond in Friesland de derby bij Aris Leeuwarden met 92-86 verloren. De nederlaag kreeg in de tweede helft vorm nadat de Groningers in het eerste kwart flitsend uit de startblokken geschoten waren. Ondanks de nederlaag is Donar gestegen naar de derde plaats op de ranglijst. Dat heeft te maken met het voorlopig uit de competitie wegvallen van Den Helder. Dit leverde de meeste ploegen twee punten in mindering op. Donar verloor echter, waardoor ze inliepen op de rest. Daarom staan ze nu derde in de Dutch Basketball League met 16 punten uit 12 wedstrijden

Het was voor Lance Jeter en Mark Sanchez het weerzien met hun oude ploeg en dat verliep aanvankelijk heel goed. Na een 6-5 voorsprong voor de thuisploeg denderde Donar snel door. Een driepunter van Jeter bracht de marge al snel boven de tien punten; 9-21. Vrije worpen van Thomas Koenis zorgden voor een 26-14 kwartstand. Daarmee leek het kruit al een beetje verschoten, want in de tweede tien minuten kwam Aris in eerste instantie door elf punten op rij en daarna puntje voor puntje dichterbij en halverwege bedroeg de voorsprong nog maar zes punten in het voordeel van de ploeg van coach Ivica Skelin; 39-45. Dat beeld zette zich na rust voort en met nog ruim drie minuten in het derde kwart te gaan kwam Aris weer op voorsprong; 61-60. Het verschil liep zelfs op naar acht, maar een drie punter van Sean Cunningham hield het verschil binnen de perken. Bij het ingaan van het laatste kwart bedroeg de achterstand vier punten; 73-69.

In het laatste kwart liep Donar achter de feiten aan en kwam nooit meer in de buurt van de overwinning. De achterstand liep zelfs op naar twaalf punten met nog vier minuten te spelen. In de slotfase werd het verschil nog wel weer kleiner, maar Aris had controle over de wedstrijd en gaf de zege niet meer uit handen. En zo verloor Donar de altijd lastige uitwedstrijd op het Kalverdijkje weer eens. Lance Jeter was topscorer met 31 punten. Dejuan Wright liet 15 punten noteren. Komende zaterdag staat de uitwedstrijd tegen de koploper ZZ Leiden op het programma. Dat is de laatste wedstrijd van 2014.