Donar pakt de beker; na overdonderende start 87-71 zege op Leiden

Donar heeft de eerst prijs van het seizoen binnen. In een vol MartiniPlaza werd ZZ Leiden met 87-71 verslagen. Het was de zesde bekerwinst in de geschiedenis van de club en de vierde beker de laatste vijf jaar. De beslissing viel al in het eerste kwart. Donar speelde sensationeel goed en sloot dat kwart af met een 38-21 voorsprong.

Donar wil opnieuw historie schrijven; in beslissende finale tegen Venetië

De grote man in die fase was Brandyn Curry. De Amerikaanse spelverdeler maakte in de eerste tien minuten 18 punten. In totaal maakte Curry 26 punten. Alle acht driepuntpogingen vlogen door het netje. Dit zeldzaam hoge niveau zorgde ervoor dat Leiden figureerde. Verdedigend waren ze niet bij machte om Donar te stoppen. Halverwege was het al 50-25 en was het krachtsverschil tussen de nummers één en drie van de competitie gigantisch. De bekerfinale was na het eerste kwart al gespeeld bleek gaandeweg de wedstrijd. Het was een kwestie van controleren en consolideren.

Verdedigend zat het ook prima in elkaar, waardoor de wedstrijd totaal niet spannend was. Binnen vijf minuten was het verschil al meer dan tien punten. Coach Erik Braal vertelde na afloop dat zijn ploeg na het eerste kwart de rest van de wedstrijd niet goed gespeeld had. Dat was misschien wel zo, maar het bleef zonder gevolgen. Het publiek ging er af en toe achter staan op het moment dat Donar de scherpte echt dreigde te verliezen. De voorsprong schommelde na het eerste kwart steeds rond de 20 punten.  Jason Dourisseau tekende met een driepunter voor de laatste score van de wedstrijd; 87-71.

In de slotfase werd de wedstrijd nog ontsierd door schoppen en slaan van Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi. Na een duel kwamen beide spelers met elkaar in aanraking. De scheidsrechters gaven een diskwalificerende fout voor de twee. Dat betekende direct de vloer verlaten. Het was slechts een smetje op een basketbalfeest van Donar. De eerste prijs van het seizoen was binnen en dat wilde iedereen na afloop weten ook. Curry was topscorer met 26 punten. Thomas Koenis maakte 13 punten en pakte maar liefst 18 rebounds.