Donar nog niet op matchpoint in finale; Landstede wint in Zwolle met 74-68

De basketballers van Donar hadden zondag op matchpoint kunnen komen in de finale om de landstitel, maar slaagden daar niet in. Landstede Basketbal was in Zwolle met 74-68 te sterk, waardoor het nu 2-1 voor Donar is in de best-of-seven serie. Komende dinsdagavond kan het in MartiniPlaza 3-1 worden.

Leestijd: 2 minuten

Donar op drempel van vijfde titel; na 74-50 zege op 3-1 voorsprong in finale tegen Zwolle

Het was in het Landstede Sportcentrum de spannendste wedstrijd in de finaleserie tot nu toe. Een belangrijke factor was dat de ploeg van coach Erik Braal al vrij snel in het derde kwart Ross Bekkering zijn derde en vierde persoonlijke fout zag krijgen, waardoor hij minder inzetbaar was en uiteindelijk ook met vijf fouten naar de kant moest. Hiermee werd de waarde van één van de beste spelers, zo niet de beste, dit seizoen een stuk minder. Aan Zwolse kant leek de eerder geblesseerde Tyson Hinz helemaal terug. De Canadees was topscorer met 23 punten en leverde een veel grotere bijdrage aan de wedstrijd dan tot nu toe.

Ruim 500 meegereisde supporters zagen dat het in het eerste kwart met 22-21 gelijk op ging. Daarna kreeg de thuisploeg het initiatief. Door het wat snellere spel kreeg Donar relatief veel persoonlijke fouten tegen zich gefloten, waardoor Zwolle regelmatig naar de vrije worplijn mocht. Een 28-24 voorsprong veranderde in een 36-30 achterstand bij rust. Donar knokte voor wat het waard was en stond met nog tien minuten te gaan met 52-51 voor. Daarna liep de thuisploeg vijf punten weg naar 61-56, maar een driepunter en een gewone score van regisseur Lance Jeter betekende weer een gelijke stand.

Daarna ging het in de slotfase over en weer. Eerst leek Jeter zijn ploeg met een driepunter richting de veilige haven te schieten; 65-68. Jessey Voorn dacht daar anders over en trok de stand snel gelijk met een schot van afstand. Dat gebeurde met nog een kleine twee minuten te gaan. Donar zou niet meer scoren en Landstede mocht nog zes keer aanleggen vanaf de vrije worplijn. Zo werd het 74-68. Op dat moment zat Bekkering met zijn vijfde fout al lang aan de kant. De slotfase liet het belang van de aanwezigheid van de Canadees zien. Zo kreeg Donar toch een tikje, omdat de eerste twee wedstrijden een heersend Donar te zien hadden gegeven. Lance Jeter was topscorer met 16 punten.