Donar dendert door; 101-74 zege op Mornar Bar brengt halve finale Europe Cup

Tranen van blijdschap vloeiden en fans konden hun geluk amper onder woorden brengen. Zo groots is de prestatie van Donar. In een met 4350 toeschouwers uitpuilend MartiniPlaza werd opnieuw historie geschreven. De halve finale van de FIBA Europe Cup werd bereikt dankzij een 101-74 overwinning op Mornar Bar. Dat was ruim voldoende om de nederlaag van zes punten vorige week in Montenegro weg te poetsen. In de halve finale stuit Donar op Umana Reyer Venezia. De Italianen schakelden het Russische Novogrod uit.

Donar wil opnieuw historie schrijven; in beslissende finale tegen Venetië

Het is ongekend goed hoe de spelers van coach Erik Braal in het zeer intensieve speelschema er steeds maar weer in slagen om het benodigde niveau op te brengen. Daar waar zondag in de eerste vijftien minuten van de bekerfinale tegen Leiden een galavoorstelling op de vloer getoond werd, ging dat amper drie dagen later naadloos verder. Het uitgangspunt was duidelijk de 73-67 nederlaag van vorige week wegpoetsen. Tot 14-14 ging het gelijk op, maar daarna werd het gaspedaal ingedrukt. Na tien minuten stond het 25-20. De schrik sloeg menigeen om het hart toen Brandyn Curry met een knieblessure naar de kant moest.

De Amerikaan werd intensief behandeld en keerde terug in de wedstrijd. Hij werd zelfs topscorer met 19 punten. Gesteund door een gesloten verdediging zette Donar door en produceerde de ene na de andere mooie aanval. Het was zoals altijd weer een uitstekende teamprestatie. Bij rust was het al 52-34. Op dat moment was het verschil al overduidelijk. Na de pauze ging het gewoon door. Donar begon met een 9-0 run en stond op een gegeven moment met bijna dertig punten voor; 61-34. Het doorbreken van de honderdpunten grens onderstreepte de meer dan prima wedstrijd. De halve finale staat voorlopig gepland op 11 en 18 april. Donar speelt voorlopig eerst in Italië.

Naast de 19 punten van topschutter Curry waren Evan Bruinsma en Drago Pasalic goed voor 18 punten.