Sport

Dai Dai Ntab Sportman van het Jaar in Groningen; Sportprijs voor Daniëlle Bekkering

Dai Dai Ntab mag zich sinds donderdagavond Sportman van het Jaar 2017 in Groningen noemen. De Schaatser liet in MartiniPlaza atleet Thijmen Kupers en roeister Sophie Souwer achter zich. Donar is Sportploeg en de Provinciale Sportprijs werd door gedeputeerde Fleur Graper-van Koolwijk uitgereikt aan Daniëlle Bekkering. De 41-jarige marathonschaatster maakte recent bekend een punt te zetten achter haar actieve loopbaan. Bekkering kreeg de oeuvreprijs voor een periode van meer dan twintig jaar waarin ze sportief actief was.


Leestijd: 1 minuut

Dai Dai Ntab Sportman van het Jaar in Groningen; Sportprijs voor Daniëlle Bekkering
Dai Dai Ntab Sportman van het Jaar in Groningen; Sportprijs voor Daniëlle Bekkering

Voor het eerst werden tijdens het Sportgala ook de sportpenningen van de Gemeente Groningen uitgereikt. Sportplein Groningen en de Gemeente hebben de handen ineen geslagen en hebben er een gezamenlijke organisatie van gemaakt. Tot nu toe organiseerden beide partijen afzonderlijk van elkaar. Ntab werd Nederlands kampioen op de 500 meter en veroverde ook het wereldbekerklassement op deze afstand. In de strijd om de beste sportploeg troefde Donar de volleyballers van Abiant Lycurgus af. Donar won net iets meer prijzen dan de ploeg van coach Arjan Taaij.

De uit Garnwerd afkomstige Chris Huizinga werd Sporttalent van het Jaar. De schaatser, die wereldkampioen en Nederlands kampioen bij de junioren werd liet basketballer Rienk Mast en roeister Iris Hochstenbach achter zich. De gemeente heeft de sportstimuleringsprijs voor het grootste talent. Deze eer viel kogelstootster en discuswerpster Jorinde van Klinken ten deel. De atlete van Groningen Atletiek won meerdere Nederlandse titels en werd tweede op het Europees kampioenschap onder twintig jaar. Bekkering was naar het gala gelokt om de prijs voor beste sportman/vrouw uit te reiken. Dat ze vervolgens zelf in het zonnetje gezet werd was voor de schaatsdiva een daverende verrassing.