Sport

Bittere pil voor Lycurgus; bekerfinale met 3-2 verloren van underdog Taurus

Het is Abiant Lycurgus zondagmiddag niet gelukt om voor de tweede keer in de clubhistorie de nationale beker te winnen. In Hoogeveen was SV Land Taurus uit Houten met 3-2 te sterk; 25-19, 24-26, 23-25, 25-13 en 13-15. Het was te wisselvallig wat de landskampioen liet zien, op de beslissende momenten ontbrak de overtuiging en liet men zich overtroeven door het energieke optreden van de tegenstander.


Leestijd: 1 minuut

Bittere pil voor Lycurgus; bekerfinale met 3-2 verloren van underdog Taurus
Bittere pil voor Lycurgus; bekerfinale met 3-2 verloren van underdog Taurus

Aan de fans lag het in ieder geval niet. Enige honderden fans steunden de ploeg in het Activum, maar dat hielp niet. In de vijfde set werd een 7-4 en 8-6 voorsprong uit handen gegeven. Tot 12-12 stond Abiant Lycurgus steeds voor, maar daarna zette Taurus nog één keer aan en toen Wytze Kooistra een bal uit blokkeerde was het over en uit. Teleurstelling bij Lycurgus en grote vreugde bij de tegenstander, die het gelukt was om de favoriet pootje te lichten.

En dan te bedenken dat de start overdonderend was. Met naast Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Dennis Borst, Carlos Mora Sabaté en Erik Mattson in de ploeg stond het in no-time 11-3 voor Abiant Lycurgus. Taurus snoepte er nog wel een paar punten vanaf, maar het een middenaanval van Lapkov zorgde ervoor dat het derde setpoint benut werd. Niks aan de hand zou je zeggen. Alles verliep volgens plan, maar dat duurde niet lang meer. In de tweede en derde set kreeg de ploeg van coach Arjan Taaij grote problemen met de nummer vier van de Eredivisie.

Van Taurus is bekend dat ze met veel energie spelen. Ieder punt wordt met veel gejuich gevierd en zo kwamen ze in de wedstrijd. Lycurgus liet zich ook afleiden door arbitrale beslissingen en door deze feiten brokkelde het zelfvertrouwen af. De focus kwam elders te liggen.  Zo gingen de tweede en derde set verloren. Het lukte niet om het overtuigende van set vier vast te houden. Sander Scheper die De Vries in de derde set was komen vervangen sloeg 7-4 binnen. Dat zou genoeg moeten zijn, maar het was anders. Tot 11-10, score Kooistra leek het de goede kant op te gaan, maar de dekselse Hans van Westrienen bracht de roodzwarten weer langszij. Dat luidde het begin van het einde in.