Sport

Beloften FC Groningen gaan strijden voor plek in Landelijke Divisie of Topklasse

In de verdere vervolmaking van de voetbalpiramide wil FC Groningen volgend seizoen een gooi doen om een plek te krijgen in de nieuw te vormen Landelijke Divisie of de Topklasse. Via de piramide wordt de doorstroming vanuit de Jupiler League naar het amateurvoetbal geregeld middels verplichte promotie/degradatie. Iets wat nu nog niet aan de orde is. Met negen andere ploegen strijdt Jong FC Groningen om vier plekken in de Landelijke Divisie.


Leestijd: 1 minuut

Tot en met de afgelopen weekend konden ploegen zich inschrijven.  Dat hebben in totaal tien clubs gedaan. Naast FC Groningen hebben AZ, Vitesse, FC Utrecht, Sparta Rotterdam, FC Volendam, De Graafschap, Almere City FC, Brabant United en Achilles '29 zich ook gemeld. Brabant United is een samenwerking tussen FC Den Bosch en RKC Waalwijk. De overige Eredivisieclubs, waaronder SC Cambuur, hebben gekozen voor deelname aan een reservecompetitie op de maandagavond. Daaraan doen komend seizoen maximaal twintig deelnemers aan mee. Manager technische zaken Peter Jeltema laat op de site van FC Groningen weten blij te zijn met deze kans: “Het is een eenmalige kans om in te stromen op het niveau dat wij als ideaal zien voor de eindfase van onze profopleiding. We zullen dan ook zeker gebruik maken van deze mogelijkheid en stromen graag zo hoog mogelijk in."

Er zijn vier plekken te verdienen voor de Landelijke Divisie waarvoor ook de nummers één tot en met zeven van de Topklasse Zaterdag en Topklasse Zondag uit het seizoen 2015/2016 zich zullen plaatsen. Prestaties van de Beloften in de afgelopen drie seizoenen en van de jeugdteams A1 en B1 in de afgelopen seizoenen zullen samen met de prestaties van de Beloften, A1 en B1 in het seizoen 2015/2016 uitmaken wie zich kwalificeert. Vervolgens kunnen de overige teams aangeven of ze in de Topklasse op zaterdag of zondag willen spelen. FC Groningen heeft de wens op zaterdag te spelen op Sportpark Corps den Hoorn.