Sport

Be Quick1887 kan historie schrijven; Topklasse voor het grijpen

Het moet wel heel raar lopen willen de voetballers van Be Quick 1887 uit Haren volgend seizoen niet in de Topklasse spelen. De Good Old heeft nog één punt nodig in de laatste speelronde om kampioen van de Hoofdklasse C te worden. Dat punt moet komende zondag binnengesleept worden in Meppel tegen Alcides. Lukt dat dan is Be Quick voor het eerst in de 126-jarige historie kampioen van de Hoofdklasse en volgt promotie naar de Topklasse.


Leestijd: 2 minuten

De ploeg van vertrekkend trainer Marcel Groninger heeft 53 punten uit 25 wedstrijden. Nummer twee en de nog enige concurrent MSC uit Meppel heeft drie punten minder. MSC speelt uit tegen het al gedegradeerde Nieuw Buinen en gaat daar normaal gesproken wel winnen. Alcides zal er vermoedelijk alles aan gelegen zijn om buurman MSC geen kampioen te laten worden. Alcides richt zich op de na-competitie om alsnog promotie naar de Topklasse te bewerkstellingen, omdat de Drenten Be Quick de eerste periode af snoepten. Dankzij een goede eindsprint staan de Esserbergbewoners nu op de drempel van de Topklasse. Het zou knap zijn om het ook voor elkaar te krijgen, omdat Be Quick al drie jaar bezig is om te promoveren. Een aantal jaren gaat het redelijk dramatisch mis.

Vorig jaar nog bijvoorbeeld toen het in de finale van de play-offs om één plekje in de zondagtopklasse mis ging tegen FC Chabab uit Amsterdam. Na verlenging stond het 1-1, maar het ging bij de laatste strafschop mis. Raymond Bolt miste van elf meter en de Amsterdammers zeiden dankjewel. Herinneringen waren men liever niet aan herinnerd wil worden. Dit seizoen is alles anders tot nu toe gaat in de finale van de competitie alles goed. Steeds als er gewonnen moest worden gebeurde dat ook gewoon. Zo zijn de laatste vier duels gewonnen, waaronder de twee belangrijke uitwedstrijden tegen de concurrenten Rohda Raalte (0-1) en MSC (0-3). Vorige week had het al kunnen lukken. Be Quick won zelf thuis met 4-0 van Quick’20 uit Oldenzaal en bij een nederlaag van MSC had de champagne al ontkurkt kunnen worden. Zover kwam het niet, omdat De Meppelers met 2-2 gelijkspeelden tegen Alcides.

Gevolg was wel dat de marge drie punten werd, waardoor het kampioenschap al met anderhalve been binnen is. De statistieken zijn ook in het voordeel van Be Quick. Van de elf confrontaties op Hoofdklasse-niveau won Be Quick er zeven, twee keer werd het gelijk en twee keer werd er verloren. Waaronder de thuiswedstrijd begin januari. Toen won Alcides met 3-1 op de Esserberg. Een zege van Alcides ligt komende zondag niet voor de hand. alle sterren voor Be Quick staan gunstig, alleen de kans nog realiteit laten worden. Mocht het onverhoopt misgaan dan volgt een beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen MSC. Het beslissende duel op Sportpark Ezinge begint zondag om 14.00 uur.