Sport

Bauke Mollema verliest opnieuw tijd; blijft wel negende in het klassement

Bauke Mollema had het in de etappe na de tweede rustdag buitengewoon lastig. In de etappe van Digne-les-Bains naar Pra Loup kwam de klimmer op de voorlaatste col in de problemen en moest de besten laten gaan. Achteraf bleek dat Mollema slecht herstelde van een inspanning toen hij een gaatje dicht moest rijden na een aanval van Alberto Contador. Mollema kreeg zijn hartslag onvoldoende naar beneden en herstelde derhalve niet goed meer.


Leestijd: 1 minuut

De oorzaak zou kunnen zijn dat Mollema, net als een week geleden, moeite heeft om na een rustdag weer op te starten. Het is te hopen dat dit de reden is, want er volgen nog drie zware etappes door de Alpen met twee keer een aankomst bergop. Vrijdag op La Toussuire en zaterdag volgt Alpe d'Huez. De afrekening aan de finish op Pra Loup bedroeg bijna drie minuten op de geletruidrager Christopher Froome, maar de negende plek in de algemene rangschikking kwam niet in gevaar. Door het uitvallen van Tejay van Garderen wegens ziekte zou Mollema zelfs een plekje gestegen zijn in de stand, maar de Zwitser Mathias Frank zat in de ontsnapping van de dag en wipte vanaf plek veertien over de Groninger heen.

Al met al blijft deze Tour de France een uitputtingsslag van jewelste en daar waar Mollema de afgelopen jaren altijd een vorm van fysieke zwakte kende is het te hopen dat hem dit nu niet overkomt. Onvoldoende kunnen herstellen duidt er echter wel op dat iets niet helemaal in orde is. Het zou ook gewoon de vermoeidheid kunnen zijn. Het zou voor Mollema prettig zijn om de komende dagen nog een keer wat te proberen. Hij rijdt weliswaar met de allerbesten ter wereld in de rondte, maar hij heeft zich nog niet echt kunnen onderscheiden. Mogelijk dat zijn achterstand van bijna twaalf minuten voldoende groot is om een keer de benen te kunnen nemen. Vooralsnog is daarvoor de eerste voorwaarde; fit blijven.