Sport

ANALYSE: Bauke Mollema's zevende plaats geeft perspectief voor komende jaren; Favoriet in Spanje

Het was soms aandoenlijk om Bauke Mollema de afgelopen drie weken te zien strijden in de Tour de France. Ondanks een aantal mindere dagen ging de Groninger nooit kopje onder en finishte uiteindelijk als zevende in Parijs. Een prestatie dat meer dan een compliment verdient. Alle wereldtoppers waren van de partij en het was de zwaarste Ronde van Frankrijk ooit. In de laatste twee Alpenritten kwam Mollema zijn inzinking op weg naar Saint-Jean-de-Maurienne te boven en dat bracht hem uiteindelijk de zevende plaats.


Leestijd: 2 minuten

ANALYSE: Bauke Mollema's zevende plaats geeft perspectief voor komende jaren; Favoriet in Spanje
ANALYSE: Bauke Mollema's zevende plaats geeft perspectief voor komende jaren; Favoriet in Spanje

Het is voor het derde jaar op rij dat Mollema met een top tien klassering naar huis komt. Alleen Alejandro Valverde kan hem dat nazeggen. In 2013 zesde, vorig jaar tiende en nu zevende is een mooi rijtje. Met de aantekening dat hij vorig jaar een betere eindklassering weggooide door een dramatisch verlopen tijdrit op de voorlaatste dag, waarin Mollema minuten verloor. Daar had hij ook zevende kunnen eindigen. De kopman van Trek Factory Racing toonde zich opgelucht in Parijs na afloop van de laatste kilometers. Hij gaf aan de afgelopen weken zijn beste fysieke prestaties ooit te hebben geleverd. Dat lieten de waarden op de SRM-computer in ieder geval zien. Gepiekt op het juiste moment, maar het vervelende was dat dit voor vele andere toppers ook gold.

Daardoor heeft Mollema zich niet echt kunnen onderscheiden en blijft het beeld achter van aanklampen, afzien tot de tiende macht en nooit opgeven. Het zou zo mooi zijn als hij op momenten ook omhoog zou kunnen dartelen, maar dat zit er waarschijnlijk niet in. Dat is niet zijn stijl en tempoversnellingen counteren blijft een lastig gegeven. Grote vraag voor nu is of er nog verbetering mogelijk is of dat het fysieke plafond inmiddels bereikt is? Desalniettemin is Mollema samen met oud-ploeggenoot Robert Gesink de best of the rest in Parijs. De prestatie krijgt nog meer reliëf vanuit de vaststelling dat het qua parcours en weersomstandigheden de zwaarste Tour ooit was. Voor Mollema gold dat ook zo meldde hij na afloop op de Champs-Elysees.

Over het hebben van een matige ploeg wil hij niks weten. Voor de buitenwacht leek het dat de klimmer er toch wel vaak alleen voorstond, zeker in vergelijking met andere kopmannen, maar die constatering wierp Mollema verre van zich. Uiteraard zal hij ploeggenoten niet openlijk afvallen, maar het zou zomaar kunnen dat ploegbaas Luca Guercilena op zoek gaat naar knechten á la Wout Poels. Nu is het tijd om de prestatie te verzilveren in de criteriums. Mollema rijdt maandagavond in Boxmeer, dinsdagavond in Surhuisterveen en woensdag in de Acht van Chaam. Zaterdag verschijnt hij aan de start in de Classica San Sebastian. Daar behoort de renner, die gestegen is naar de 21e plaats op de UCI World Tour Ranking, tot één van de favorieten. Ondanks de fraaie zevende plaats in la Grande Boucle zou een klinkende zege zijn CV positief opsieren.