Sport

Bauke Mollema lijkt te berusten in rol; hij kan leven met tiende plaats

Terwijl het peloton in de Tour de France vlak voor de tweede rustdag zit, lijkt Bauke Mollema wat van zijn strijdbaarheid verloren te hebben. Na afloop van de aankomst in Mende afgelopen zaterdag gaf hij aan te kunnen leven met de tiende plaats. Vanuit de gedachte dat als het op klimmen aankomt Mollema net niet met de besten mee kan en de kans op het inlopen van de achterstand niet echt realistisch is.


Leestijd: 1 minuut

De praktijk wijst uit dat dit ook zo is. Op de slotklim naar Mende moest Mollema Christopher Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Teejay van Garderen en Vicenzo Nibali laten gaan. Dat zijn tot nu toe de beste klimmers. De kopman van Trek Factory Racing hoort bij de tweede rij samen met onder andere Robert Gesink. Nu is het meestal zo dat in de Alpen altijd nog een aantal klimmers opstaan die in de Pyreneeën moeite hadden om bergop te rijden. Zo laat Thibaut Pinot tekenen van herstel zien. Het zou zomaar kunnen dat de Fransman een rol gaat spelen. Voor Mollema is het van belang om in ieder geval de renners die achter hem staan daar ook te houden. Warren Barguil staat elfde op ruim twee minuten. Daar lijkt het beste vanaf.

Romain Bardet staat twaalfde op ruim vier minuten. Bardet is aan de beterende hand en mag niet uit het oog verloren worden. Vervolgens staan Mathias Frank, Samuel Sanchez, Pierre Rolland nog binnen zes minuten. Andrew Talansky staat zestiende op een klein kwartier van de Groninger. Er volgen na de rustdag nog vier zware etappes door de Alpen met drie aankomsten bergop. Ritten waarin veel te winnen en ook te verliezen is. Het is te hopen dat Mollema nog een paar procent verbeterd is ten opzichte van de afgelopen week. Dat is met het later plannen van de hoogtestage in de Sierra Nevada ook de inzet geweest dit seizoen. Het zou prettig zijn als dit uitkomt en anders moet misschien de conclusie zijn dat Mollema deze Ronde van Frankrijk zijn prestatieplafond aangetikt heeft.