Sport

Bauke Mollema laat taaiheid zien; Groninger troef staat nog altijd tweede

Het was zondag zijn slechtste dag tot nu toe in de Tour de France, maar Bauke Mollema wist de schade op de concurrenten voor de tweede plaats toch te beperken. De Spanjaard Alberto Contador won slechts zes tellen op de Belkin-kopman. Gele truidrager Chris Froome won de monsterlijke rit op de Mont Ventoux en steekt ver boven de rest uit. In de strijd van de best of the rest staat Mollema er nog altijd goed voor al kwam de Colombiaanse klimgeit Nairo Quintana wel ruim een minuut dichterbij. Mollema heeft nu een achterstand van 4.14 minuten op Froome.


Leestijd: 2 minuten

Kersverse vader Bauke Mollema beste Nederlander in World Tour
Kersverse vader Bauke Mollema beste Nederlander in World Tour

De aanloop naar de Mont Ventoux in de vijftiende etappe was een helse onderneming. In temperaturen ver boven de dertig graden stoven de renners in de eerste uren met een gemiddelde van meer dan 49 kilometer per uur over de Franse wegen. Vervolgens moest nog één van de meest heroïsche bergen beklommen worden. De nummer 164 va de deelnemerslijst had het zwaar en mocht blij zijn dat ploegmaat Laurens ten Dam over hele goede benen beschikte. Toen Richie Porte op zo'n tien kilometer voor de finish het tempo omhoog gooide om de loper voor Froome uit te leggen moest Mollema passen. Hij zat aan zijn limiet en kon niet beter. In deze fase kwam één van zijn grootste kwaliteiten zeer goed van pas. Mollema is zo taai als rubber en zal zelden breken. Hij bleef volgen en in de slotfase kon zelfs het verschil op Contador, die aanvankelijk wel met Froome meekon, geminimaliseerd worden. De nadelige marge bedroeg op een gegeven moment bijna een minuut. Daar waar de Spanjaard zijn aktie om met Froome mee te gaan moest bezuren kon Mollema nog remonteren in de slotkilometers.

Mollema zal nog nooit zo diep gegaan zijn, maar de mindset in zijn hoofd en de pure wil om er voor te gaan sleepten hem er doorheen. Nu is het zaak om tijdens de rustdag goed te herstellen en dan richting de finale van deze tot nu toe prachtige Ronde van Frankrijk te gaan. Er staat de renners nog heel veel te wachten. Ga maar na, woensdag een klimtijdrit, donderdag de grote bergetappe met twee keer de Alpe d'Huez en ook vrijdag en zaterdag moet er nog veel geklommen worden. Nog steeds geldt Parijs is nog ver. De 26-jarige Mollema staat er sensationeel goed voor, maar hij zal de komende dagen sterker moeten zijn dan zondag om de concurrentie blijvend van hem af te houden. De marges zijn klein, maar aan de andere kant is het aantal tegenstanders beperkt en dus overzichtelijk. De Zuidhorner is taai en weet dondersgoed met welke missie hij bezig is. Dat is bijna een wetmatigheid waar we op kunnen vertrouwen.

(Foto: Belkin Cycling Team).

https://twitter/Mollema