Sport

Bauke Mollema heeft het niet; benen doen in de Tour de France niet wat hij wil

Dit jaar was de kans voor Bauke Mollema om het podium in de Ronde van Frankrijk aan te raken. De favorieten vielen bij bosjes weg, waardoor de weg naar de top min of meer open lag. Maar het ene jaar is het andere niet. Mollema draait vierkant en moet voortdurend passen op de momenten die er toe doen. Inmiddels is de Groninger weggezakt naar de tiende plaats in het algemeen klassement. Hij wil in de resterende ritten proberen dit vast te houden, maar dat zal nog een hele kluif worden.


Leestijd: 2 minuten

Zijn voorbereiding op de Tour is exact gelijk geweest aan die van vorig jaar, maar de uitkomst is duidelijk anders. Feit is dat Mollema de eerste dagen ziek geweest is en veel energie aan heeft moeten wenden om weer fit te worden. Zelf gebruikt hij dat niet als excuus en geeft aan al weer bijna twee weken topfit te zijn. Het zijn de benen die het af laten weten of zullen onderhand ook mentale aspecten vat op hem gekregen hebben? De sponsorproblemen bij Belkin en het uitlekken dat Mollema naar Trek verkast zullen van invloed geweest zijn op de sfeer binnen de ploeg. Het zou zomaar kunnen dat Mollema zich niet erg op zijn gemak voelt onder de ontstane situatie, waardoor lijf en hoofd in onbalans zijn geraakt. Het laat zich anders moeilijk verklaren waarom de kopman niet kan laten zien waar hij toe in staat is.

Zeker ook omdat Mollema na de Ronde van Zwitserland, de laatste voorbereidingskoers, erg positief was over zijn herstel vermogen en conditie. Hij vond zelf dat hij er toen beter voor stond dan ooit. Volgens de ploegleiding is Mollema conditioneel in orde en is zijn herstelvermogen ook goed, maar waarom vallen de resultaten dan tegen? Of loopt hij misschien tegen zijn plafond van fysieke mogelijkheden aan en houdt de weg van progressie een keer op. De Groninger liet de laatste jaren altijd nog progressie zien en de rek leek er ook nog niet uit, maar misschien is de grens nu wel bereikt. Het moet toch wel pijnlijk zijn om te zien dat je eerste luitenant, Laurens ten Dam, beter is en je inmiddels in het klassement gepasseerd is.

Mentaal oogt Mollema altijd uiterst koel en niets lijkt hem te deren, maar ook daarin komt natuurlijk een moment dat het wel binnenkomt en dingen je in de weg gaan zitten. Nieuwe prikkels lijken meer dan welkom voor Mollema en alleen al daarom lijkt het goed dat de 27-jarige klimmer gaat verkassen naar een andere ploeg. Andere energie op doen en dat gebruiken om weer te groeien. De Tour heeft nog een paar zware dagen in petto voor de renners en het zal voor Mollema nog een enorme inspanning vragen om zijn huidige top tien klassering vast te houden. Dat zou op zich al een prima prestatie zijn, maar kijkend naar vorig jaar valt het domweg behoorlijk tegen.