Sport

Bauke Mollema blijft strijden voor top tien positie; vechten en afzien voert de boventoon

Het was aandoenlijk om te zien hoe Bauke Mollema donderdag streed in de achttiende etappe naar St-Jean-de Maurienne. een bergrit, waarin de Groninger twee keer gelost werd in de laatste vijftig kilometer. Hij verloor uiteindelijk een kleine twintig seconden op de groep met de geletruidrager Christopher Froome. Dat had hij puur te danken aan zijn wilskracht en taaiheid. Na afloop liet Mollema weten dat het zijn zwaarste dag tot nu toe was.


Leestijd: 1 minuut

Met nog twee zware bergetappes voor de boeg moet Mollema vrezen voor zijn negende positie. Het gevaar komt namelijk van achteruit. Romain Bardet die de etappe won donderdag staat inmiddels tiende en heeft nog maar ruim veertig seconden achterstand op Mollema. Warren Barguil staat op een dikke minuut elfde en Andrew Talansky staat op ruim drie minuten. Deze drie ogen fysiek beter in orde dan Mollema. Zowel Bardet als Talansky trokken de afgelopen dagen regelmatig ten strijde. Barguil lijkt zijn inzinking van de Pyreneeën te boven.

Mollema zal nooit opgeven en blijven strijden, maar na afloop van de etappe vertelde de kopman van Trek Factory Racing even eraan gedacht het om het te laten lopen, maar zijn ploeg niet in de steek wou laten en ook alle voorbereidingen niet voor niks wou laten zijn. Om negende te blijven moest Mollema zich op de Col de Glandon en de slotklim Lacets de Montvernier volledig binnenste buiten keren om grotere schade te voorkomen. Helemaal leeg kwam Mollema over de streep. Mede veroorzaakt, omdat hij in de finale amper tijd had om te eten en te drinken. Dat kwam vanwege het feit dat hij bijna in zijn eentje moest achtervolgen na er af te zijn gereden. In de afdaling van de Glandon kon Mollema diverse renners niet bijhouden, waardoor hij alleen kwam te zitten.

Net voor de slotklim kwam hij terug bij de favorieten, waarna het op de adembenemende slotklim, achttien haarspelden in ruim drie kilometer, weer misliep. Het tekent Mollema dat de schade uiteindelijk maar negentien seconden bedroeg. Hij staat nog steeds negende met een achterstand van 12.06 minuten op Froome. Nog twee hele lastige dagen te gaan voordat Parijs lonkt.