Sport

Adriaan Helmantel met Giant Alpecin naar de Tour; Westeremder gaat mee als ploegleider

De in Westeremden geboren Adriaan Helmantel is vanaf zaterdag 2 juli in de Tour de France te vinden. De oud-renner is trainer bij Giant-Alpecin en gaat mee als ploegleider. Het is de eerste keer dat Helmantel de volledige drie weken in Frankrijk mee gaat met de ploeg.


Leestijd: 1 minuut

Helmantel bondscoach van de baanrenners
Helmantel bondscoach van de baanrenners

De 35-jarige Helmantel is bezig aan zijn derde seizoen als trainer bij het huidige Giant Alpecin. Hij begeleidde alle grote namen bij de ploeg. Marcel Kittel en John Degenkolb presteerden dankzij de schema's van Helmantel. Momenteel is Tom Dumoulin zijn belangrijkste troef. Het zou zomaar kunnen dat de aanwezigheid van Dumoulin in de Tour ook de aanwezigheid van de Groninger verklaard. Ook bij de start van de Giro in Apeldoorn begin mei was Helmantel niet bij Dumoulin weg te slaan. In het traject naar de tijdrit tijdens de Spelen in Rio, het hoofddoel van de Limburger dit seizoen, speelt Helmantel een centrale rol.

Zo komt het aantal Groningers met Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter in de Tour op drie, waarbij het grappige is dat Helmantel als jeugdtrainer bij de Noordelijke Wielervereniging Groningen met beide renners te maken gehad heeft en ze allebeide goed kent. Helmantel is van huis uit bewegingswetenschapper en werkte eerder bij de KNWU. Ook schreef hij trainingsschema's voor bijvoorbeeld Kirsten Wild.