Sport

Abiant Lycurgus wint met 3-0 van SSS, maar verliest Voth; Candees breekt pink in warming-up

De laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie heeft Abiant Lycurgus woensdagavond met 3-0 gewonnen van Advisie/SSS uit Barneveld. Via de setstanden 25-16, 25-23 en 25-20 is de eerste plaats in de stand met 57 punten uit 20 duels ook zo goed als veilig gesteld. Grote tegenvaller was het in de warming-up uitvallen van Chris Voth. De Canadees blesseerde zijn pink en ging nog voordat de wedstrijd begon voor controle naar het UMCG. Daar bleek uit de foto dat het middenhandsbeentje van zijn linkerpink gebroken is. Het is vooreerst onduidelijk hoelang Voth uitgeschakeld is.


Leestijd: 2 minuten

Lycurgus zeer verrassend uitgeschakeld in bekertoernooi; 3-1 nederlaag tegen Dynamo
Lycurgus zeer verrassend uitgeschakeld in bekertoernooi; 3-1 nederlaag tegen Dynamo

Auke van de Kamp was na afloop treurig over de blessure van Voth: “Dit is zuur voor Chris en voor het team. Het zou wel handig zijn om juist nu richting de Final Four compleet te zijn. Juist omdat we vooral in teambelang denken, komt het nu extra niet goed uit.” Wytze Kooistra, Steven Irvin, Auke van de Kamp (de vervanger van Voth), Sander Scheper, Jacob Guymer, Jay Blankenau en Just Dronkers begonnen onder toeziend oog van commissaris der Koning Max van den Berg aan de wedstrijd. Aan een eerste set die redelijk volgens verwachting verliep. Scheper tekende voor 12-7 en daarmee was het verschil feitelijk al gemaakt. Van de Kamp maakte 20-14 en een ace van Blankenau betekende een snelle 25-16 in de eerste set.

In de tweede set zorgde het af en toe matige passen ervoor dat de gasten er tot diep in de set in bleven geloven en zelfs met 21-19 voorkwamen. Drie punten van Van de Kamp en eentje van Kooistra betekende een voorsprong van 23-21. Toch liet Lycurgus SSS terugkomen tot 23-23. Vervolgens raakte Sharif Gabriel met zijn linkerarm het net, terwijl Kooistra de bal uitsloeg. Het setpoint werd door Irvin, met 73 % de beste aanvaller, met een bekeken tikje in dank aanvaard; 25-23. Een 7-2 voorsprong in de derde set deed niet vermoeden dat het nog weer spannend zou worden in het derde bedrijf. Toch stond het op een gegeven moment 12-13 en 16-17. Vervolgens kreeg Lycurgus een gelukkig punt door een technische fout. Daarna werd een sprintje geplaatst. Middels een blok van Guymer en Blankenau samen, een eigen punt van de spelverdeler, Van de Kamp met twee rake klappen werd het 21-17. Dat was voldoende om de wedstrijd in drie sets over de streep te trekken. Het eerste matchpoint werd vanwege een technische fout nog onbenut gelaten, maar vervolgens maakte Kooistra het af; 25-20.

Over de wedstrijd was Van de Kamp gematigd te spreken: “Er was veel sfeer, met redelijk veel publiek, maar het spel was niet denderend. We hadden passend problemen. Aanvallend wel ons ding gedaan. Ik was zelf niet goed en niet slecht. Moet soms meer de rust bewaren in mijn acties. Nu richting de Final Four. We hunkeren ernaar. Het is lang geleden dat we er echt een weekend moesten staan. Het leeft zeker in het team.” Na de Final Four volgen nog twee uitwedstrijden, TT Papendal uit Arnhem op 27 februari en Inter Rijswijk op 5 maart. Vervolgens stroomt Lycurgus pas op 26 maart in de halve finale van de play-offs in.