Sport

38e Hel van het Noorden wordt komende zondag gehouden; traditionele roeiwedstrijd op Eemskanaal

Op zondag 29 november organiseert de Groninger Studenten Roeivereniging ‘Aegir’ de 38ste editie van de "Hel van het Noorden". De Hel is een achtervolgingsrace van zes kilometer op het Eemskanaal tussen paal 10 en paal 4. Het is een belangrijk meetmoment voor de heren, dames en junioren die Nederland graag willen vertegenwoordigen op een internationaal toernooi in 2016.


Leestijd: 1 minuut

De wedstrijd wordt geroeid door skiffs (eenmansboten) en twee-zonder stuurman. Nadat de roeiers tien kilometer hebben opgeroeid begint de wedstrijd. Na hard te hebben gestreden tussen paal 10 en paal 4 komt wellicht nog het zwaarste stuk: de vier kilometer terug roeien naar G.S.R. Aegir. Deze lange afstand in combinatie met zware weersomstandigheden maken de naam "Hel van het Noorden" waar.

De wedstrijd is in 1983, 1993, 2011 en in 2012 zelfs (deels) afgelast wegens harde wind en vorst. Echter zijn het juist deze ‘helse’ omstandigheden wat de nationale en internationale toproeiers naar Groningen brengt. De afgelopen twee jaren waren de edities van waren qua weer prima met een zonnetje en een licht briesje. De organisatie hoopt echter dat "De Hel" dit jaar weer geroeid mag worden met barre wind en een lage temperatuur. Zondagochtend wordt om 10.00 uur gestart en 's middags gaat de eerste haal vanaf 14.15 uur het water in.