Nieuws

Wijze mannen buigen zich over Groninger Forum

Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van D66-coryfee Jan Terlouw wordt ingezet om de impasse rond de komst van het Groninger Forum te doorbreken. De commissie wordt gevraagd om de plannen voor het nieuwbouwproject aan de oostzijde van de Grote Markt zodanig aan te passen dat Provinciale Staten alsnog bereid zijn 35 miljoen euro subsidie voor het Forum beschikbaar te stellen. Dat maakten provincie en gemeente Groningen woensdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente en provincie Groningen kregen een heftig bestuurlijk geschil nadat Provinciale Staten deze subsidie eind 2010 tegenhielden omdat ze verwachtten dat het Forum in de huidige opzet niet valt te exploiteren.

In de commissie zitten naast Terlouw ook Jan Willem Sieburg, voormalig zakelijk directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam en Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Ze moeten al voor 30 april een advies geven over nieuwe invulling van het Forum, waarbij niet wordt uitgesloten dat er meer ruimte komt voor commercie. De tijd is zo kort omdat de vertraging anders te veel geld gaat kosten.

Het Forum is onderdeel van een 190 miljoen euro kostend project waarbij de Oostwand van de Grote Markt volledig wordt vernieuwd. In het Forum is in de huidige opzet plaats voor de openbare bibliotheek, filmzalen, een historisch informatiecentrum over Groningen, alsmede tentoonstellingen.