Nieuws

Wie is Peter Rehwinkel ?

Johan Peter Rehwinkel (Groningen, 19 juni 1964) is een Nederlands politicus. Hij is burgemeester van de gemeente Naarden. Tevens is hij sinds 12 juni 2007 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.Rehwinkel volgde de lagere school in Veendam en Gasselte en ging in Stadskanaal naar de middelbare school. Daar deed hij in 1982 eindexamen vwo. Hij studeerde rechten in Groningen en studeerde af in staatsrecht en bestuursrecht. Hij werkte bij de vakgroep staatsrecht van de universiteit Groningen, waar hij in 1991 promoveerde op een proefschrift over de staatsrechtelijke positie van de Nederlandse minister-president. In 1991 vertrok hij naar Den Haag, waar hij particulier secretaris werd van de minister van Onderwijs, Jo Ritzen.Johan Peter Rehwinkel (Groningen, 19 juni 1964) is een Nederlands politicus. Hij is burgemeester van de gemeente Naarden. Tevens is hij sinds 12 juni 2007 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.Rehwinkel volgde de lagere school in Veendam en Gasselte en ging in Stadskanaal naar de middelbare school. Daar deed hij in 1982 eindexamen vwo. Hij studeerde rechten in Groningen en studeerde af in staatsrecht en bestuursrecht. Hij werkte bij de vakgroep staatsrecht van de universiteit Groningen, waar hij in 1991 promoveerde op een proefschrift over de staatsrechtelijke positie van de Nederlandse minister-president. In 1991 vertrok hij naar Den Haag, waar hij particulier secretaris werd van de minister van Onderwijs, Jo Ritzen.


Leestijd: 1 minuut

In 1994 werd hij voor de PvdA gekozen in de Tweede Kamer. In de Tweede kamer hield hij zich voornamelijk bezig met binnenlandse zaken, aangelegenheden rond het koningshuis en het hoger onderwijs. Ook was hij ondervoorzitter van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bouwfraude. Toen hij door zijn partij in 2002 op een zijns inziens te lage plaats voor de parlementsverkiezingen was geplaatst, verliet hij per direct de Tweede Kamer. Hij was daarna geregeld te zien als royalty watcher in verschillende televisieprogramma’s.
In 2004 werd hij benoemd tot burgemeester van Naarden. In die hoedanigheid voltrok hij in 2005 het burgerlijk huwelijk tussen prins Floris en Aimée Söhngen en maakte hij zich sterk voor het behoud van het Naardermeer. Bij de Eerste Kamerverkiezingen 2007 werd hij namens zijn partij gekozen in de Eerste Kamer. Op 15 juni 2009 werd bekend dat hij wordt voorgedrahen als burgemeester voor Groningen.