Wonen

Watertoren Noord aan Noorderbinnensingel krijgt nieuwe toekomst

De Watertoren Noord aan de Noorderbinnensingel in Groningen krijgt een ingrijpende opknapbeurt. Het markante gebouw wordt een baken in het Ebbingekwartier, dat zich positioneert als het meest creatieve deel van de binnenstad. De Watertoren zal door de organisatie Bijzondere Locaties Groningen worden verhuurd als congrescentrum


Leestijd: 1 minuut

Watertoren Noord wordt de nieuwe locatie van Bijzondere Locaties Groningen. De toren staat aan de Noorderbinnensingel, middenin het Ebbingekwartier. Onder de noemer ‘De Bovenkamer van Groningen’ wordt de toren gepositioneerd als een bijzondere plek waar bijzondere dingen ontstaan.

Waar creativiteit tot ongekende hoogte kan stijgen, er onverwachte vergezichten zijn en waar je kunt brainstormen op niveau. De toren wordt aangepast, met behoud van de karakteristieke industriële uitstraling, zodat het vanaf 2012 kan functioneren als een cultureel en zakelijk centrum. De watertoren wordt daarmee een locatie die uitstekend geschikt is voor lezingen, tentoonstellingen, vergaderingen, brainstormsessies en congressen. Op de begane grond komt een entree met voorzieningen, in de stalen waterkuip een amfitheatervormige zaal en boven het watervat een ontvangstruimte. Een lift maakt de toren voor iedereen toegankelijk.

De voormalige watertoren van het Academisch Ziekenhuis Groningen stamt uit 1908. Sinds 1977 is de watertoren buiten gebruik. De Gemeente Groningen was jarenlang eigenaar van het gebouw, maar heeft de toren voor het symbolische bedrag van €1,- verkocht aan het Groninger Monumentenfonds. Het fonds heeft op basis van een plan van architect Luc Veeger een prachtige invulling gemaakt voor een multifunctioneel gebruik van de toren. Bijzondere Locaties Groningen wordt verantwoordelijk voor de exploitatie van het bijzondere gebouw.