Nieuws

Wat vieren we met Bommen Berend? Activiteiten geven het antwoord

Op 28 augustus vieren de Groningers het Groningens Ontzet, ofwel Bommen Berend. Maar wat is het verhaal achter deze viering? Verschillende activiteiten, waaronder een expositie op het bordes van het Stadhuis, geven antwoord op deze vraag.


Leestijd: 1 minuut

Wat vieren we met Bommen Berend?  Activiteiten geven het antwoord
Wat vieren we met Bommen Berend? Activiteiten geven het antwoord

De mini-expositie voor de deur van het Stadhuis vertelt hoe Bernhard von Galen, oftewel Bommen Berend, Groningen wilde inlijven en hierin werd gestopt door Carl von Rabenhaupt. Er wordt ingegaan op historische wetenswaardigheden over bijvoorbeeld de Groote Griet, dat niet alleen een bekend Gronings café is maar ook het kanon van Rabenhaupt droeg die naam. Ook vertelt de expositie welke sporen van het Groningens Ontzet er verder nog in de binnenstad te vinden zijn.

Het bekendste beeld van de viering van Bommen Berend is het 2 bij 2,5 meter grote schilderij van Otto Eerelman dat sinds 1920 in het Stadhuis hangt. Deze Groningse ‘Nachtwacht’ – met daarop de Paardenkeuring op de Grote Markt – is niet altijd te bezichtigen. Dit jaar is er in tientallen winkels en horecagelegenheden een gratis A2-poster af te halen met een afbeelding van het schilderij.

Voor de kinderen is op het Harmonieplein een megapuzzel van 5 bij 7 meter van het schilderij te leggen. Bezoekers die de Paardenkeuring alsnog in het echt willen zien kunnen, alleen op 28 augustus, onder leiding van een stadsgids het schilderij gratis bezichtigen.

Volgens een sage viel er, vlak voordat Bernhard von Galen het beleg van de stad staakte, een kanonskogel op zijn bord. Het zou de laatste druppel zijn geweest om het beleg te staken en zich terug te trekken. De sage is reden om op Groningens Ontzet de ‘Groote Maaltijd’ te eten. Op het menu staat zuurkool, het favoriete gerecht van Bommen Berend. De gehaktbal erbij staat symbool voor de bom uit het Groningse kamp. Veertien stad-Groningse horecabedrijven zetten de traditionele zuurkoolmaaltijd op 28 augustus op het menu.

De activiteiten worden georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en De Verhalen van Groningen.