Nieuws

Virologe hiv-zaak: Virusanalyse kan geen daders aanwijzen

Virologe Anne-Mieke Vandamme van de Universiteit van Leuven blijft erbij dat virusanalyse in de zogenoemde Groningse hiv-zaak geen daders kan aanwijzen. Maandag begon het hoger beroep in deze bijzondere zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden. Vandamme was de eerste getuige-deskundige die het hof inlichtte.


Leestijd: 1 minuut

Drie mannen moeten zich maandag tot en met woensdag verantwoorden in deze bijzondere zaak. Ze organiseerden in een periode van drie jaar seksfeesten in Groningen, waarop ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten. Ze hebben geprobeerd vijf slachtoffers te infecteren met het virus dat aids kan veroorzaken, aldus justitie.

In de groep van verdachten en slachtoffers zijn twee varianten van het hiv-virus aangetroffen. Maar daaruit kan volgens de virologe niet worden afgeleid wie wie heeft besmet.

De injecties zijn onderdeel van een uitgebreidere beschuldiging. De aanklager verwijt het drietal slachtoffers te hebben gedrogeerd om ze daarna seksueel te misbruiken.

De rechtbank in Groningen ging eerder niet mee met de eis van justitie om hoofdverdachten M. en J. vijftien jaar gevangenisstraf op te leggen. Ook de gevraagde straf van acht jaar cel voor medeverdachte D. vond de rechtbank te hoog gegrepen. M. kreeg negen jaar cel opgelegd, J. vijf jaar en D. 1,5 jaar.

De straffen vielen een stuk lager uit omdat de rechtbank sommige beschuldigingen niet bewezen vond. Zo zouden de mannen niet de opzet hebben gehad om bezoekers van hun seksfeesten met hiv te besmetten. "Het doel van de feesten was het hebben van seks, niet het besmetten van anderen met hiv.” De rechter wees er ook op dat niet alleen de verdachten maar ook de bezoekers afzagen van het gebruik van condooms.

Wel werden de twee hoofdverdachten veroordeeld voor het toedienen van besmet bloed, maar volgens de rechtbank kon niet bewezen worden dat de slachtoffers daadwerkelijk daardoor geïnfecteerd zijn geraakt. M. en J. zijn uiteindelijk veroordeeld voor poging tot zware mishandeling.

Het OM ging in hoger beroep, omdat het de vonnissen van de rechtbank niet juist vond.