Nieuws

Slachtoffers hiv-zaak: ,,Ze hebben me gemanipuleerd''

De slachtoffers in de Groningse hiv-zaak voelen zich bedrogen en gemanipuleerd door de verdachten in de zaak. Dat bleek woensdag uit de slachtofferverklaringen van zes van hen. ,,Deze mannen hadden mijn vrienden kunnen zijn, ze gaven me een warm gevoel. Waarom hebben ze dit gedaan?”


Leestijd: 1 minuut

Vijf van de veertien slachtoffers in de hiv-zaak lieten woensdag hun verklaringen voorlezen door de rechter. Een van de slachtoffers nam zelf het woord. ,,M’n leven kapot maken lukt deze mannen niet. Ik wil per se de controle houden over m’n leven”, zei hij.

De mannen zeggen een acute hiv-besmettingen te hebben opgelopen tijdens de seksfeesten die Peter M., Hans J. en Wim D. organiseerden. Volgens de slachtoffers gaven de verdachten ze een vertrouwd gevoel. ,,Ik heb steeds aangegeven hoe bang ik was hiv te krijgen. Dat wisten ze en dus vertrouwde ik ze”, schreef een van hen. Volgens een ander hebben de verdachten hem gemanipuleerd. ,,Ze gaven me het gevoel dat het wel goed zat. Ze hebben me te pakken, de rest van m’n leven.”

Volgens de slachtoffers wordt hun leven beheerst door de hiv besmetting. Ze zitten vast aan de dagelijkse medicatie, hebben vrienden verloren en zijn het vertrouwen in mensen kwijtgeraakt. ,,Hiv was voor mij altijd heel ver weg. Ik was er als de dood voor en nu sta ik aan de andere kant van de lijn. Ik kan me het moeilijk voorstellen”, aldus een van de slachtoffers.