Nieuws

Verloren Groningse Nobelmedaille na tientallen jaren weer terecht

De Nobelmedaille van de Groningse Nobelprijswinnaar Frits Zernike is weer terecht, nadat die sinds 1988 als verloren werd gewaand. De medaille is volgens de NOS opgedoken in de VS. De Rijksuniversiteit wist wel dat de medaille kwijt was, maar heeft dit nooit bekend gemaakt. In het Universiteitsmuseum in Groningen ligt wel een medaille, maar dat is zoals nu blijkt een replica.


Leestijd: 1 minuut

Verloren Groningse Nobelmedaille na tientallen jaren weer terecht
Verloren Groningse Nobelmedaille na tientallen jaren weer terecht

De medaille, waarvan RUG-hoogleraar Ben Feringa er zaterdag ook eentje krijgt, raakte kwijt toen erfgenamen van Zernike hun archief, inclusief de Nobelprijs, wilden overdragen aan de universiteit ter ere van de 100e geboortedag van Zernike.

Medaille kwijt
De dochter van Zernike, Barbara, woonde toen in Engeland en reisde per boot naar Nederland. Tijdens de reis raakte ze de medaille echter kwijt. Ze dacht dat de medaille was gestolen. Omdat de dochter ontdaan was, is het nieuws nooit bekend gemaakt. Wel maakte de Nobelstichting een officiele replica, maar buiten de RUG wist niemand dat die ‘nep’ was.

In een laatje
De dochter van Zernike vond de medaille later weer terug in de tas van haar schoonzus. De man van Zernike’s dochter bewaarde de medaille daarna jaren in z’n bureaula in de VS. Na z’n dood belandde de medaille in een kluis bij een bank.

Het Universiteitsmuseum is verrast door de onthulling. Ze gaan contact opnemen met de familie van Zernike om te proberen de ‘echte’ medaille alsnog naar Groningen te krijgen. “We moeten kijken of we hen ervan kunnen overtuigen dat het Universiteitsmuseum de juiste plek is. Dan is het verhaal ook weer rond.”

Microscoop
Zernike kreeg in 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving voor zijn uitvinding van de fasecontrastmicroscoop. Met dit instrument, een aanvulling op de gewone microscoop, kan het inwendige van levende cellen zichtbaar worden gemaakt. Tevoren was dit onmogelijk omdat voor de gewone microscopie dodelijke kleurstoffen onontbeerlijk waren.