Nieuws

,,Verdachten hiv-zaak zochten kick op''

Hans J. en Peter M., twee verdachten in de hiv-zaak, zochten in hun relatie steeds meer de grenzen op. Dat bleek woensdag uit psychiatrisch onderzoek naar de verdachten. ,,Er ontstond een verslavend effect, waardoor steeds weer de kick werd opgezocht”, aldus een psychiater.


Leestijd: 2 minuten

Bij de drie verdachten in de zaak zijn geen psychiatrische- of persoonlijkheidsstoornissen aangetroffen, volgens de psychiaters. ,,Ook normale mensen kunnen hele nare dingen doen, als de omstandigheden er naar zijn”, verklaren zij het gedrag van de mannen. Volgens Wim D., partner van Peter M., waren de seksfeesten vooral onderdeel van de kicks die J. en M. zochten. ,,Sinds het contact met Hans is het compleet misgegaan. Zij zochten de extremen op en ik raakte er ongewild bij betrokken. De enige manier om het te stoppen was om Peter de hersenen in te slaan. Ik kon het niet keren.”

Peter M. zegt niet te snappen waarom hij gefixeerd raakte op seks. ,,Alles ging goed in mijn leven, maar de drugs hebben dat verpest. Ik ging er te ver in door, dat is mijn verklaring”, zegt hij. ,,Ik snap heel goed dat ik iets heb gedaan dat niet kan, en als ik schuldig ben moet ik daarvoor gestraft worden. Maar, door mijn detentie ben ik al alles kwijt. Wat voegt zoveel jaar celstraf nog toe aan het besef dat ik nu al heb over wat er is gebeurd?”

Uit virologisch onderzoek bleek tijdens de tweede zittingsdag dat Wim D. de slachtoffers niet met hiv kan hebben besmet. Hij heeft een andere variant van het hiv-virus, dan de slachtoffers. Tijdens de zitting gaf D. aan meerdere keren bij de GGD te hebben aangeklopt voor hulp. ,,De GGD heeft mij nooit gewaarschuwd, ze hebben me tot twee maal toe de tent uitgeschopt terwijl ik om hulp vroeg.” Hij verklaarde na de rechtszaak de relatie met Peter M. door te zetten. ,,Ik zie wel een toekomst voor ons beide.”

Hans J. verklaarde eerder dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed via een injectiespuit in de bil van verdachten te hebben gespoten. M. deed die verklaringen af als ,,fantasierijk”. Uit een opname van een verhoor bij de politie op 15 mei 2007, blijkt echter dat M. eerder heeft toegegeven dat er besmet bloed via injectiespuiten bij slachtoffers is ingespoten. ,,Hans heeft de spuit in zijn arm gezet en het bloed uit zijn arm gehaald. Daarmee heeft hij de slachtoffers geïnjecteerd”, zei hij destijds. M. wilde op de zitting niet ingaan op de vraag waarom hij nu ontkent dat er hiv-besmet bloed bij de slachtoffers is ingespoten.