Nieuws

UMCG: jonge drenkelingen langdurig reanimeren is zinloos

Het is zinloos om kinderdrenkelingen die een hartstilstand hebben, langer dan 30 minuten te reanimeren. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

Uit het onderzoek, onder leiding van kinderintensivist Joke Kieboom, blijkt dat 90 procent van de kinderen ondanks een langdurige reanimatie na een paar dagen alsnog overlijdt. De overige kinderen overleefden in vegetatieve staat of met zeer ernstige hersenschade.

Voor dit onderzoek bekeek Kieboom alle 736 gevallen van jonge drenkelingen die de afgelopen 20 jaar zijn opgenomen in een van de acht Universitaire Medische Centra in Nederland. Ruim 75% van de jonge drenkelingen was tussen 0 en 6 jaar oud; zij kunnen al wel lopen, maar nog niet zwemmen.

Kieboom pleit voor het aanpassen van de medische richtlijnen op dit terrein. Ze vindt dat moet worden vastgelegd dat reanimaties bij kinderen, die zowel een hartstilstand als onderkoeling hebben, na 30 minuten moeten worden beëindigd. Kieboom benadrukt dat het voorkómen van verdrinking de enige manier is om sterfgevallen te verminderen. “Het blijft belangrijk om ouders van jonge kinderen en eigenlijk alle volwassenen, te doordringen van het grote gevaar van open water voor jonge kinderen. Maar ook bij de aanleg van nieuwe woonwijken bij water moet er bescherming zijn, zodat de kans dat kinderen te water raken zo klein mogelijk is”, zegt ze.