Nieuws

UMCG geeft tumoren fluorescerende kleur

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) gaat kankerpatiënten opereren met behulp van een fluorescerende vloeistof. Deze kleurstof maakt de tumor lichtgevend zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij weg moet nemen. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek toepast, zo maakte het vrijdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

De vloeistof wordt in eerste instantie alleen gebruikt bij vrouwen bij wie een tumor in de borst verwijderd moet worden. Volgens het ziekenhuis kiezen borstkankerpatiënten vaak voor een borstbesparende operatie, maar bestaat hierbij altijd de kans dat de chirurg niet al het tumorweefsel weghaalt. Soms moet een patiënte hierdoor alsnog bestraald of zelfs opnieuw geopereerd worden.

Met de nieuwe techniek kan dit worden voorkomen, zegt het ziekenhuis. Hierbij worden de tumoren met een fluorescerende kleurstof en een lichtgevoelige camera zichtbaar gemaakt. De camera is nodig omdat het licht dat de fluorescerende stof produceert niet met het blote oog te zien is.

Tot nu toe zijn twee kankerpatiënten met de nieuwe techniek geopereerd. Bij deze patiënten werden, bij wijze van proef, alleen de lymfeklieren lichtgevend gemaakt. Binnenkort worden tijdens operaties ook de tumoren zichtbaar gemaakt.

Het UMCG noemt de nieuwe operatievorm een belangrijke stap in de chirurgische oncologie. Ook biedt de techniek perspectief voor de behandeling van andere soorten kanker, zoals huidkanker en kanker van het maagdarmkanaal.