Cultuur & Uitgaan

Tocht om de Noord: twee dagen wandelen door kwelders en wierden

Een wandeling van ‘Lauwerszee tot Dollard tou’. In het weekend van 27 en 28 september trekken honderden wandelaars hun wandelschoenen weer aan voor de jaarlijkse Tocht om de Noord, een wandeltocht die voert door maar liefst 24 Groningse wierdendorpen.


Leestijd: 1 minuut

In elk van deze dorpen staat de deelnemers een avontuur te wachten: de ene keer een doolhof, dan weer een interactief Gronings wagenspel of juist de mogelijkheid een wandeling te maken door de magen van een Groningse blaarkop. Maar ook culturele belevenissen blijven niet achterwege op de 77 kilometer lange route.

De wandeltocht start aan de west-Groningse kust, in Zoutkamp. Vervolgens paraderen de wandelaars langs dorpen als Eenrum en Leens, om hun lijf en leden te laten bijkomen in finishplaats van dag 1: Warffum. Etappe 2 voert onder andere langs Middelstum en Appingedam, om te eindigen in Delfzijl waar de wandelaars op een originele Grunneger manier worden verrast.

Voor de iets minder fanatieke wandelaars is het mogelijk de route in te korten. De echte diehards die de 77 kilometer weten te volbrengen, krijgen een ‘Pronkjewail’ aangeboden als oorkonde. Maar ook voor de andere lopers ligt een leuke herinnering klaar.