Innovatie

Unieke creatieve stad over innovatieve stedenbouw tussen Ebbingestraat en Boterdiep in Groningen

‘Open Lab Ebbingekwartier’’, een tijdelijke creatieve stad aan het Boterdiep in Groningen heeft ondersteuning gekregen van het Ministerie van VROM een subsidie van 200.000 euro. Het is de bedoeling om met het geld een tijdelijk ‘dorp’ te bouwen met innovatieve stedenbouw en demontabel vastgoed op een locatie aan de rand van de binnenstad. De subsidie is onderdeel van het Innovatieprogramma Mooi Nederland waarmee minister Cramer meer partijen wil laten werken aan de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van stad en land.


Leestijd: 1 minuut

Open Lab Ebbingekwartier (OLE) is één van de 13 gesubsidieerde plannen uit de categorie ‘identiteit van de plek’. Voor deze categorie kwamen 112 inzendingen binnen, in totaal werden 222 plannen uit het hele land ingediend. Eerder kreeg OLE al ondersteuning vanuit Creative City Challenge, een Europees project dat bevordering van creativiteit en innovatie voorstaat.

‘De subsidie is een stevige impuls om onze OLE-plannen voor de bouw van een aantal tijdelijke paviljoens te realiseren’ zegt wethouder Jaap Dijkstra van Economische Zaken en Cultuur.

Het is de bedoeling om een tijdelijk ‘dorp’ te bouwen met innovatieve stedenbouw en demontabel vastgoed op een locatie aan de rand van de binnenstad. Die plek is gevonden aan het Boterdiep. Op schots 8 en 9 van Ciboga kan een tijdelijke creatieve stad komen met eromheen mogelijk een evenemententerrein, hiermee vooruitlopend op de ontwikkelingen in dit gebied die pas in 2016 op gang komen. OLE is een broedplaats voor de creatieve industrie en vormt daarnaast een aantrekkelijk alternatief evenemententerrein tijdens de grote verbouwing van de Grote Markt.