Nieuws

Studenten RUG roepen op tot ‘vreedzame bezetting’

Studenten aan de Rijksuniversiteit hebben aangekondigd vanmiddag vanaf een uur een vreedzame ‘bezetting’, oftewel sit-in te houden in het faculteitskantoor van de faculteit Letteren.


Leestijd: 1 minuut

Studenten houden protestactie tegen regeerakkoord
Studenten houden protestactie tegen regeerakkoord

Dit onder meer als reactie op de brief van medewerker Eelco Runia in het NRC, waarin hij universele problemen aankaart binnen de academische gemeenschap. Runia kondigde daarin ook zijn ontslag aan uit onvrede met de gang van zaken aan de RUG.

De sit-in zal vrijdag 26 januari tussen 13:00 en 15:00 plaatsvinden in het faculteitskantoor van de faculteit Letteren, op de derde verdieping van het Harmoniegebouw. Tijdens de sit-in zal de problematiek aan de RUG aan de hand van stellingen worden besproken.

Volgens een persverklaring van de studenten ‘is er grote onvrede bij staf en studenten’ die eerder deze week werd versterkt “door de opgelegde censuur van faculteitsbestuur aan docenten, toen aangegeven werd alle vragen over de brief door te sturen naar de afdeling Communicatie”.

Ook een inloopbijeenkomst die de faculteit in reactie op de ophef zelf organiseerde bleek volgens de studenten geen succes, toen daar geen ruimte bleek voor plenaire discussie, aldus de verklaring.

Engelse taal

Historicus Eelco Runia (62) is zeer ongelukkig met het volgens hem doorgeslagen ‘marktdenken’ aan de RUG, waardoor alles in het teken komt te staan van het maximeren van het aantal studenten.

Daarin past ook het beleid om het Engels steeds meer als voertaal te gebruiken. Een poosje terug moest hij aan een groep Nederlandse studenten in het Engels college geven, en dat was volgens hem een absurde situatie.