Nieuws

Steeds meer mensen in telefoon verzonken

Het komt steeds vaker voor dat mensen op straat of elders in de openbare ruimte zijn verzonken in hun mobiele telefoon. Dat kan op korte termijn leiden tot meer ongelukken, maar op langere termijn kunnen de gevolgen ernstiger zijn, en kan het leiden tot ‘desocialisatie’: niet meer goed met elkaar omgaan, of zelfs tot depressiviteit. Dat zegt de Groningse publicist Ritzo ten Cate. Hij maakt sinds bijna een jaar foto’s van mensen die op straat in hun telefoon verzonken zijn.


Leestijd: 1 minuut

Steeds meer mensen in telefoon verzonken
Steeds meer mensen in telefoon verzonken

‘Het fascineert me mateloos. En ik maak me er meer en meer zorgen over. Mijn zorgen worden steeds meer gedeeld door toonaangevende onderzoekers’, zo betoogt hij. Het fenomeen van verzonkenheid in de telefoon luistert naar de naam ‘technoference’.

Hij wijst bijvoorbeeld op de Amerikaanse hoogleraar, verbonden aan het Massachusetts Intitute of Technology (MIT). Sherry Turkle. Zij waarschuwt sinds 2012 voor de risico’s van technoference (onder andere in haar boek Alone Together, 2012, een TED-talk, haar boek Reclaiming Conversation, 2017 en dit interview van afgelopen week). Een andere Amerikaanse hoogleraar uit San Diego, prof Jean M. Twenge, heeft het in dit grote artikel over de generatie iGen, schermen, geluk, ongeluk, depressie en zelfmoordplannen en daadwerkelijke -plegingen.

‘Als mensen op straat met hun telefoons bezig zijn leidt dat op korte termijn tot ongelukken in het verkeer, het niet opletten tijdens college of vergaderingen en daardoor het verdoen van elkaars tijd. Op langere termijn zijn de gevolgen mogelijk heftiger: desocialisatie, we verleren in de fysieke wereld met elkaar omgaan, omdat we liever bellen dan afspreken en liever chatten dan bellen’, aldus Ritzo.

‘Kinderen raken onthecht, omdat ouders op de meest onverwachte momenten uittunen uit real life om op hun smartphone te kijken en geen aandacht hebben voor hun kind. Kinderen missen het op eigen benen leren staan omdat ze vanaf groep twee een lifeline hebben met hun ouders.’

‘Individualiteit die opgaat in het collectief (altijd checken met je bubbles). En meer. En meer. Ik ben deze donkere wolk aan het onderzoeken en ben van plan de komende maanden de technoference-expert van Nederland te worden’, aldus Ritzo ten Cate.

  • Zijn Caught in the app foto-serie:

https://www.flickr.com/photos/ritzotencate/albums/72157679066111903