Nieuws

Steeds meer Groningers sluiten zich aan bij Burgernet en houden oogje in het zeil

Steeds meer inwoners van Groningen, maar ook van Drenthe en Friesland, sluiten zich aan bij Burgernet. Wanneer er een melding is door de politie houden ze even een oogje in het zeil.


Leestijd: 1 minuut

Sinds de invoering van Burgernet eind 2008 hebben zich in heel Nederland al ruim een miljoen deelnemers aangemeld. De drie noordelijke provincies tellen inmiddels samen 106.475 deelnemers. Mevrouw Hemme uit Emmen registreerde zich als 100.000ste deelnemer in Noord-Nederland

Mevrouw Hemme: ‘Ik vind het belangrijk dat we ons allemaal inzetten voor de veiligheid in onze omgeving. Het is maar een kleine moeite om je aan te melden en vervolgens om je heen te kijken als je een berichtje hebt ontvangen. Zoals deze week, toen er een oudere man werd vermist. Ruim 170 mensen kregen een bericht van Burgernet en die vermiste man werd vervolgens al binnen drie kwartier teruggevonden. Fantastisch toch? Ik hoop dat zich nog veel meer mensen gaan aanmelden, want dan wordt de kans op succes van de Burgernetacties alleen maar groter!’

Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij maakt de politie gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Hoe werkt Burgernet?

Als er sprake is van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist persoon, kan de politie binnen een bepaalde straal een Burgernetactie opstarten. Deelnemers vanBurgernet binnen die straal krijgen vervolgens via een ingesproken bericht of SMS op uw (mobiele) telefoon het verzoek om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, werkplek of op straat.

Als men vervolgens iets te melden heeft, kan men dit gratis doorbellen. Zo kan men direct helpen bij de opsporing. Alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers ontvangen een afloopbericht over de actie.