Nieuws

Slimme 'drempelhulp' maakt Groningse winkels makkelijk bereikbaar voor mensen in rolstoel

Het ei van Columbus! Zo zou je een draagbare drempel kunnen noemen die bedrijven heel simpel kunnen aanbrengen bij hun winkeldeur, waarna ook mensen met een rolstoel gemakkelijk naar binnen kunnen. Deze “drempelhulp” is ontwikkeld door Groningse jongeren en is niet alleen erg gemakkelijk, maar ook zéer laag geprijsd.


Leestijd: 3 minuten

Omdat deze “drempelhulp” de bereikbaarheid van winkels in de binnenstad aanzienlijk kan vergroten heeft de Groningen City Club besloten een financiële bijdrage te leveren aan de eerste honderd bedrijven die de drempelhulp bestellen. De GCC biedt aan om bij deze honderd bedrijven de helft van de aanschafkosten te vergoeden.Een en ander meldt het deze week verschenen magazine CityScoop.

Wat is de drempelhulp? Het gaat om een draagbaar ‘kapje’ dat je gewoon over de drempel legt, waarna men makkelijk over de drempel kan rijden met een rolstoel. Het is zo’n simpel ding dat je je afvraagt dat zoiets niet veel eerder is bedacht.

Dat ze nu in Groningen verkrijgbaar zijn is te danken aan Jasper Oenema en Jasper Been. Allebei zijn ze actief voor politieke jongerenorganisaties: de Jonge Socialisten (PvdA) resp. Dwars (GroenLinks). Jasper Oenema kan zelf slecht lopen en weet uit persoonlijke ervaring hoe vervelend het is wanneer je een winkel in wilt, maar er ligt een drempel die je tegen houdt.

‘Zelfs een drempel van enkele centimeters hoogte kan al een onoverkomelijke barrière opleveren! Veel bedrijven denken misschien dat het peperduur is om dat probleem op te lossen. Wij willen hen graag helpen. En daarom kwamen wij op het idee om de Drempelhulp te laten maken bij een Gronings bedrijf’, vertellen Jasper en Jasper.

Ze lieten twee versies maken van hun draagbare drempelhulpen. Een eenvoudige houten versie die 50 euro kost. En een iets luxere versie van aluminium, in prijs vanaf 75 euro. Bovendien namen ze contact op met restaurant The Coffee Company in de Ebbingestraat. Daar is de drempelhulp uitgetest, en het resultaat was zeer positief.

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: niet alleen kunnen ondernemers op simpele wijze een hardnekkig probleem oplossen, bovendien betekent de productie er van nieuwe werkgelegenheid in Groningen. ‘Ze worden gemaakt door het bedrijf “De Verbinding”, gevestigd op het industrieterrein zuid-oost in Groningen. Dat is een bedrijf waar gehandicapten hout bewerken en andere producten maken. Voor De Verbinding kan het een leuke opdracht betekenen.’

‘Veel ondernemers denken misschien dat je duizenden euro’s kwijt bent om je zaak voor mensen met een rolstoel bereikbaar te maken. Nou: dat hoeft dus niet zo te zijn. Je laat gewoon een drempelhulp maken. Die kun je ’s morgens over je drempel leggen, en ’s avonds weer weg halen. Simpeler kan haast niet’, aldus Jasper Oenema en Jasper Been.

Groningen City Club

De Groningen City Club was meteen enthousiast over het initiatief van de jongeren. ‘De bereikbaarheid van Groningen door gehandicapten is een lastig en zeer vervelend probleem. Er zijn nu mensen die niet naar de binnenstad komen, omdat ze de winkels niet in kunnen. En dat is toch wel heel erg jammer. In de eerste plaats voor die mensen, maar ook voor Groningen’, zegt Fred de Bruin, bestuurslid van de Groningen City Club.

Met name ook voor de horeca zouden de drempels een uitkomst kunnen zijn. Er zijn weinig kroegen in Groningen die rolstoel toegankelijk zijn.

‘Dus daarom vinden wij van de Groningen City Club dat wij graag een bijdrage leveren wanneer een zeer hardnekkig en lastig probleem eigenlijk zo simpel en eenvoudig is op te lossen’, zegt Fred de Bruin.

Wie meer wil weten over de drempel en de vergoeding door de GCC , of zich wil aanmelden gelieve een mailtje te sturen naar het secretariaat van de Groningen City Club: info@groningencityclub.nl