Innovatie

Schone schepen krijgen korting op havengelden in Groningen

Groningen Seaports is van plan om per 1 januari 2012 een milieukorting op de havengelden voor schone schepen te introduceren. Zij heeft zich hiervoor recentelijk bij de bevoegde instanties voor aangemeld. De komende maanden werkt zij het programma van eisen dat hiermee gemoeid is, verder uit.


Leestijd: 1 minuut

In het ecoportscertificaat 2010-2012 heeft Groningen Seaports aangekondigd de ESI te implementeren. De invoering van ESI is eveneens onderdeel geweest van de besprekingen in het kader van het omgevingspact dat de milieuorganisaties hebben ondersteund. Want vanuit de emissieproblematiek, zijn ook de emissies vanuit de scheepvaart van groot belang.

Environmental Ship Index
De milieukorting is gebaseerd op de zogenaamde Environmental Ship Index (ESI), een internationale standaard voor de vergelijking van scheepsemissies die sinds 1 november 2010 bestaat. Schepen krijgen punten naarmate zij schoner zijn dan de wettelijke norm. Alleen voldoen aan de wettelijke norm levert geen punten op. Schepen laten zich vrijwillig certificeren en moeten zich aanmelden op de website www.environmentalshipindex.org. Op basis van de punten kunnen zij korting op de havengelden ontvangen.

De ESI is in november 2010 gelanceerd door 6 havens (waaronder Rotterdam en Amsterdam, Hamburg, Antwerpen) om milieuvriendelijke scheepvaart te bespoedigen.
De beoordeling voor de voorgestelde index bestaat uit een score van 0 voor schepen die voldoen aan de standaard milieu eisen tot 100 voor schepen die geen zwavel of stikstofoxiden uitstoten en CO2 metingen bijhoudt. Op basis van een zeker puntenaantal geven de havens korting op havengelden om de schone scheepvaart te stimuleren.

Aanmelding
De reders zijn verantwoordelijk om de schepen aan te melden en op de juistheid van de gegevens toe te zien. Op dit moment zijn 475 schepen door de reders aangemeld. De havendienst controleert de schepen die recht hebben op korting. Reders die sjoemelen worden meteen verwijderd en op een zwarte lijst geplaatst.