Nieuws

Schaderegeling voor ondernemers in aardbevingsgebied

Er komt een compensatieregeling speciaal voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Hierin wordt geregeld dat ondernemers gecompenseerd worden voor inkomensderving als hun bedrijf tijdelijk niet volledig kan functioneren of zelfs gesloten wordt voor versterkingswerkzaamheden. Het is de bedoeling dat deze “MKB compensatieregeling” snel van kracht wordt. Dat meldt de website gewijd aan de economie van noord-Groningen, Eemsdelta.nl. Willem Oldejans, ondernemersadviseur bij Nationaal Coördinator Groningen, geeft er een toelichting op de nieuwe regeling.


Leestijd: 2 minuten

Schaderegeling voor ondernemers in aardbevingsgebied
Schaderegeling voor ondernemers in aardbevingsgebied

De MKB compensatieregeling is bedoeld om inkomensderving te compenseren als ondernemers tijdelijk niet – of onvoldoende – hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren tijdens de versterkingswerkzaamheden in het aardbevingsgebied.

‘Inmiddels is er overeenstemming over de kaders van de regeling en we zijn nu de laatste punten en komma’s aan het verwerken voor de uitvoering van de regeling. We willen de regeling klaar hebben voordat de versterkingsactiviteiten feitelijk beginnen. Ik zit er met smart naar uit te kijken, want ik realiseer me terdege dat sommige ondernemers inkomstenderving kunnen gaan ondervinden’, vertelt Willem Oldejans, ondernemersadviseur bij Nationaal Coördinator Groningen. “Een commissie met daarin externe deskundigen zal de aanvragen straks gaan beoordelen.”

Om ervaring op te doen met deze regeling zal deze van start gaan als een pilot voor de eerste te versterken bedrijfspanden. Het gaat om bedrijfspanden die in 2016 of eerder zijn geïnspecteerd en waarvan momenteel de versterkingsplannen met de eigenaren worden besproken.

Volgens Willem Oldejans leven er veel zorgen bij veel, vooral kleinere, ondernemers in het aardbevingsgebied. Dat geldt zeker ook voor de oudere ondernemers, bij wie het pensioen in zicht is gekomen, maar die hun zaak nu niet kunnen verkopen of die een bedrijfspand bezitten dat sterk in waarde is gedaald.

Oldejans is sinds dit voorjaar als adviseur werkzaam bij de Nationaal Coördinator Groningen. Hij is daar het aanspreekpunt voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Zijn functie werd in het leven geroepen nadat ondernemersorganisaties hadden gemeld dat een aanspreekpunt voor bedrijven erg werd gemist. Officieel is zijn functie op 11 mei van dit jaar van start gegaan.

Hij houdt kantoor in de zogenaamde ‘zwarte doos’ aan de Paterswoldseweg in Groningen, maar de meeste tijd is hij zelf ook op bezoek bij ondernemers. ‘Ik voer het liefst gesprekken bij de ondernemers aan de keukentafel. Ik merk dat ze dat buitengewoon plezierig vinden. Het is mij het afgelopen half jaar duidelijk geworden dat mensen met een eigen bedrijf vaak grote zorgen hebben. Zij krijgen het gevoel dat er nu een luisterend oor is en dat ze serieus worden genomen. En dat is precies waarvoor ik ben aangetrokken’, aldus Willem Oldejans.

Voor het vervolg van het interview met de heer Oldejans: klik hier