Nieuws

Run op gebitsimplantaten in Oost-Groningen

In Oost-Groningen is sprake van een run op gebitsimplantaten. Het Refaja Ziekenhuis in Stadkanaal krijgt daarom extra geld van zorgverzekeraar Menzis om de behandelingen plaats te kunnen laten vinden. Dat meldde ziekenhuisdirecteur Guus Bruins dinsdag. In Oost-Groningen is sprake van een run op gebitsimplantaten. Het Refaja Ziekenhuis in Stadkanaal krijgt daarom extra geld van zorgverzekeraar Menzis om de behandelingen plaats te kunnen laten vinden. Dat meldde ziekenhuisdirecteur Guus Bruins dinsdag.


Leestijd: 1 minuut

Het ziekenhuis opende begin vorig jaar de nieuwe afdeling mondziekten en kaakchirurgie. Daar meldden zich in korte tijd echter zoveel patiënten dat het ziekenhuis in september een patiëntenstop invoerde omdat het geld op was. Pas na aanspraken over een aanvullende financiering van Menzis konden er met ingang van 1 januari van dit jaar weer nieuwe patiënten terecht. Volgens de directeur krijgt het ziekenhuis daarbij per patiënt extra geld van de zorgverzekeraar.

Volgens Bruins meldden zich in 2008 in totaal 500 patiënten voor een nieuw implantaat, een systeem waaraan een kunstgebit bevestigd kan worden. Omdat dit aanzienlijk meer was dan de 150 gevallen waar het ziekenhuis en Menzis rekeningen mee hadden gehouden, konden 350 patiënten niet geholpen worden. Na de nieuwe afspraken met de zorgverzekeraar hebben zij begin dit jaar alsnog een implantaat gekregen. De directie van het ziekenhuis verwacht over dit jaat zo’n 700 mensen een implantaat te kunnen geven.

Cijfers van het CBS lieten eerder al zien dat het slecht gesteld is met de gebitten van oost-Groningers. In dit gebied heeft één op de vier mensen van 16 jaar en ouder een kunstgebit. Landelijk ligt dit percentage op 18,3 procent.