Nieuws

RUG en NOO lanceren Groningen Digital Business Centre: broedplaats voor digitaal talent

De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen.


Leestijd: 2 minuten

RUG en NOO lanceren Groningen Digital Business Centre: broedplaats voor digitaal talent
RUG en NOO lanceren Groningen Digital Business Centre: broedplaats voor digitaal talent

Een belangrijke doelstelling van het GDBC is het opleiden van jong talent op het gebied van digital business en big data om tegemoet te komen aan de dringende vraag vanuit de sector naar academisch geschoolde professionals. Daarnaast biedt het centrum wetenschappers en ondernemers de kans kennis te ontwikkelen en te delen.

De RUG en de NOO hebben de ambitie om het GDBC te laten uitgroeien tot het wetenschappelijke digitale broeinest van Groningen. "Een plek waar innovatie en onderzoek naar digitaal ondernemen gestimuleerd wordt", aldus de initiatiefnemers.

Multidisciplinair onderwijs
Een belangrijke missie van het GDBC is om 'young professionals' klaar te stomen voor een loopbaan in de digitale sector, zegt directeur Peter Verhoef. "Daarom ontwikkelen we een multidisciplinair mastervak gericht op digitalisering. Studenten kunnen straks via het GDBC stagelopen bij vooraanstaande digitale bedrijven en onderzoek te doen met behulp van data die noordelijke ondernemers beschikbaar stellen. Op die manier kunnen zij specifieke vaardigheden ontwikkelen en een speciale aantekening op hun masterdiploma verdienen."

Op termijn biedt de RUG zelfs een volledige multidisciplinaire masteropleiding in Digital Business en Analytics. Verhoef: ‘Het aantrekkelijke aan deze nieuw op te zetten master is dat de expertise van twee faculteiten samenkomt met de praktijkkennis van de noordelijke digitale ondernemingen, bijvoorbeeld via gastcolleges, casussen en afstudeerstages.’

Gezamenlijk onderzoek
Via het GDBC moeten digitale ondernemingen uit de regio gaan profiteren van de wetenschappelijke kennis die binnen de RUG aanwezig is. Zo organiseert het kenniscentrum vanaf begin 2018 seminars en eendaagse workshops voor professionals. "Daarnaast gaan we samen met de NOO actuele vragen vanuit de digitale sector onderzoeken, benoemt de RUG een bijzonder hoogleraar Digital Business en starten we promotieonderzoeken op belangrijke digitale thema’s,", aldus Verhoef.

Ondersteuning
De samenwerking van de NOO en de RUG-faculteiten ‘Economie en Bedrijfskunde’ en ‘Science and Engineering’ binnen GDBC wordt financieel ondersteund door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Rabobank Noord-Nederland, Bedrijvenvereniging West en zowel de gemeente als de provincie Groningen.