Nieuws

Rijksuniversiteit komt nu ook met Duitstalig onderwijs

De Rijksuniversiteit Groningen komt nu ook met een opleiding Geneeskunde in het Duits. Daarvoor wordt samengewerkt met Oldenburg, waar de opleiding ook wordt gegeven.


Leestijd: 1 minuut

De opleiding Geneeskunde kent vanaf vandaag officieel een nieuwe variant. De Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg openen aan het einde van de middag de European Medical School Oldenburg-Groningen. Binnen de European Medical School werken het UMCG en de nieuwe medische faculteit van de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg samen op het gebied van de opleiding Geneeskunde. Het programma in Oldenburg leidt artsen op naar Gronings model.

Poppema

Prof. dr. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen: “Met de European Medical School bieden we naast een Nederlandstalige en Engelstalige opleiding nu ook een Duitstalige opleiding aan naar Gronings model. Op deze manier kunnen we artsen voor heel Europa opleiden, in het bijzonder voor Noordwest Duitsland, waar een artsentekort dreigt.”

“Heel goed dat er nu ook een geneeskunde-opleiding in het Noordwesten van Duitsland is”, beaamt prof. dr. Folkert Kuipers, decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. “Zo kunnen Nederlandse en Duitse studenten de medische wetenschap in beide landen leren kennen.”

De eerste veertig Duitse studenten zijn op 1 oktober met hun opleiding aan de European Medical School begonnen. Door de samenwerking kunnen veertig Nederlandse studenten Geneeskunde hun co-schappen in Oldenburg lopen. Eenzelfde aantal Duitse studenten komt naar Groningen om hier een deel van hun opleiding te volgen. De studenten die hun opleiding in Groningen met succes afronden, krijgen een Nederlands artsendiploma. De Duitse studenten kunnen er bovendien voor kiezen het Duitse staatsexamen af te leggen.