Sport

Ranomi Kromowidjojo Sportvrouw van het jaar 2011; Sauwerdse verslaat Marianne Vos en Ireen Wüst

Ranomi Kromowidjojo is maandagavond in Den Haag tijdens het NOC*NSF Sportgala 2011 gekozen tot Sportvrouw van het jaar 2011. De 21-jarige Kromowidjojo werd door de sporters verkozen boven wielrenster Marianne Vos en schaatsster Ireen Wüst. De geboren Sauwerdse was ook nog genomineerd voor de titel Sportploeg 2011 met de 4 x 100 meter vrije slag, maar ze moesten deze prijs aan de honkbalploeg laten. De honkballers werden beloond voor de wereldtitel.


Leestijd: 1 minuut

Het was voor de eerste keer in haar loopbaan dat ze de titel ‘Sportvrouw van het Jaar’ voor zich op mocht eisen. Kromowidjojo werd beloond voor de vele prestaties die ze in 2011 geleverd heeft.  Bij de Wereldkampioenschappen lange baan in Shanghai won ze in juli goud met de estafette 4 x 100 meter vrije slag. Individueel greep ze het zilver op de 50 meter vrije slag en brons op het koningsnummer de 100 meter vrije slag. Eind december 2010, wat nog meetelt voor de verkiezing 2011, tijdens de Wereldkampioenschappen korte baan in Dubai won Kromowidjojo drie gouden medailles. Individueel greep ze de macht op de 50 en 100 meter vrije slag. Net als in Shanghai werd met de estafette op de 4 x 100 meter vrije slag ook goud gewonnen. De zwemster maakte twee jaar geleden deel uit van de estafette ploeg die in 2009 uitgeroepen werden tot ‘Sportploeg van het jaar’.

Kromowidjojo is ook genomineerd voor de titel Sportman/vrouw 2011 van de provincie Groningen. De uitslag hiervan wordt komende maandag bekend gemaakt tijdens het Noordlease Sportgala in Martiniplaza. Wielrenner Bauke Mollema en judoka Kim Polling zijn de andere kandidaten. Kromowidjojo zal overigens zelf niet aanwezig zijn. Ze vertrekt dinsdag naar Atlanta om daar komend weekend deel te nemen aan de prestigeuze wedstrijd ‘Duel in the pool’