Innovatie

Polyganics: paradepaardje biomedische-technologie uit Groningen

Groningen heeft een bedrijf dat behoort tot de toonaangevende biomedische technologie bedrijven van Nederland. Het gaat om Polyganics, in 1999 opgericht vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en deze maand winnaar van een belangrijke onderscheiding. Het bedrijf is daarmee een van de meest succesvolle voorbeelden van het beleid van de RUG om te streven naar nieuwe ondernemingen met kennis die aanvankelijk was ontwikkeld binnen de universiteit.


Leestijd: 1 minuut

Polyganics maakt materialen maakt die in het lichaam afbreekbaar zijn. Na aan chirurgische ingreep verdwijnen deze op termijn vanzelf uit het lichaam. Polyganics Groningen heeft met dit product deze maand de ‘High Growth Award’ award gewonnen.

De onderscheiding is voor gevestigde Nederlandse bedrijven die een opvallende kwalitatieve en kwantitatieve groei laten zien. Daarmee is Polyganics de beste noordelijke groeionderneming van 2012.
Polyganics ontwikkelt, produceert en vermarkt biologisch afbreekbare hulpmiddelen voor medische toepassingen.

De producten van Polyganics worden door medici over de gehele wereld gebruikt, en het aantal producten en toepassingen groeit nog steeds.

Polyganics is een onafhankelijk biomedisch bedrijf in 1999 opgericht als een spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. Het ontwerpt, produceert en vermarkt producten op de gebieden van KNO chirurgie, perifere zenuwen herstel en algemene chirurgie.

Voor de ontwikkeling van deze medische hulpmiddelen werkt Polyganics vanuit gepatenteerde technologieplatformen van bioafbreekbare polymeren. De afbraakproducten worden door het lichaam verwerkt en uitgescheiden. Deze eigenschap maakt de producten zeer patiëntvriendelijk en kostenbesparend, omdat er in een later stadium geen chirurgische ingreep nodig is om de
implantaten te verwijderen.

Ook voor de toekomst verwacht Polyganics verdere groei. ‘We zien een groot aantal nieuwe toepassingen in verschillende gebieden van de bioafbreekbare medische hulpmiddelen markt. De huidige ontwikkelingsplannen zijn versteviging en uitbouw van onze technologieën en ontwikkeling van nieuwe producten met een primaire focus op de KNO- en Algemene Chirurgie en
Strategische allianties in andere segmenten’, aldus het bedrijf op haar website.