Nieuws

Politie start onderzoek naar oorzaak brand vishandel in Lauwersoog

De technische recherche van de politie is gestart met een nader onderzoek naar de oorzaak van de brand bij vishandel Sterkenburg in de haven van Lauwersoog.


Leestijd: 2 minuten

Politie start onderzoek naar oorzaak brand vishandel in Lauwersoog
Politie start onderzoek naar oorzaak brand vishandel in Lauwersoog

Dat meldt de brandweer Groningen. Die kan alleen bevestigen dat brand ontstaan is het deel van het pand waar het vis werd verwerkt. (Foto:  Anouk Bruintjes /Twitter).

Woensdagmorgen rond 10.00 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand bij vishandel Sterkenburg in de haven van Lauwersoog. Toen de eerste blusvoertuigen ter plaatste kwamen was het pand al volledig ontruimd en stond het deel van de visverwerking in brand.

GRIP

Al snel werd duidelijk dat de brandweer te maken had met een grote brand, veel rookontwikkeling en een wegafsluiting. Dit had veel gevolgen voor de omgeving en zorgde voor de inzet van verschillende partijen zoals gemeente, waterschap en politie. Om de inzet van deze disciplines goed te coördineren en te zorgen voor onderlinge afstemming, is er opgeschaald naar GRIP 1 (Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijding Procedure).

Zeer grote brand

De brandweer heeft geprobeerd de brand te beperken tot het deel van de visverwerking en het restaurant – dat nog maar enkele jaren oud was – te behouden. De brand sloeg echter deels door richting het restaurant en om die reden is opgeschaald naar een zeer grote brand, waardoor een extra blusvoertuig en hoogwerker ter plaatse kwamen.

Brand meester

De brandhaard bleek moeilijke te lokaliseren en bestrijden. Door de inzet van een grijper zijn enkele wanden omver geworpen en open gebroken om de brandhaard goed te blussen. Dit wierp zijn vruchten af en omstreeks 17.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het oude deel van vishandel is volledig verwoest. Het restaurant staat nog overeind, maar heeft veel rook- en waterschade opgelopen.

Inzet

Omdat het uiteindelijk om een zeer grote brand ging, waren er vier tankautospuiten, twee hoogwerkers en groot watertransport aanwezig. De korpsen Grijpskerk, Groningen, Wehe-den Hoorn, Zoutkamp en Zuidhorn werkten samen met de Friese korpsen Anjum en Dokkum. Ruim zestig manschappen hebben de hele dag hard gewerkt om de brand onder controle te krijgen.

Bluswater

Een groot deel van het bluswater verdween in het riool. Er bestond echter een kans dat vervuild bluswater via de haven terecht kon komen in de Waddenzee. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat oilbooms geplaatst om bluswater op te vangen. De oilbooms maken het mogelijk het water achteraf eenvoudig te reinigen.