Nieuws

Opnieuw broedende zeearenden Lauwersmeer

In het Nationaal Park Lauwersmeer is opnieuw een stelletje broedende zeearenden gesignaleerd. Vorig jaar kropen in dit gebied voor het eerst jonge zeearenden uit het ei. In het Nationaal Park Lauwersmeer is opnieuw een stelletje broedende zeearenden gesignaleerd. Vorig jaar kropen in dit gebied voor het eerst jonge zeearenden uit het ei.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Staatsbosbeheer zijn de arenden vermoedelijk eind maart begonnen met broeden. Op dit moment maken ze het goed. Het vrouwtje verlaat slechts af en toe het nest. De taak van het mannetje is nu vooral om prooien aan te brengen voor het vrouwtje.

Zeearenden leggen meestal twee eieren. Als alles goed gaat, zullen de eieren ongeveer in de eerste week van mei uitkomen. Dan breekt opnieuw een kwetsbare periode aan, zegt Staatsbosbeheer. De jonge arenden kunnen zichzelf nog niet goed warm houden en zijn wat dat betreft volledig afhankelijk van hun ouders. Vanaf het moment dat de jonge zeearenden uit het ei kruipen, duurt en nog zo’n twaalf weken voordat ze uitvliegen.

Om verstoring te voorkomen wordt de omgeving van het nest door medewerkers van Staatsbosbeheer nauwlettend in de gaten gehouden, onder andere vanaf het water met een surveillanceboot.