Nieuws

OPINIE: “Kijk eens met de ogen van een vreemde naar Groningen….”

“Na een enerverende week waarin de minister de gasvelden rondom Loppersum heeft gesloten, veren we weer een beetje op in ons gebied. De goede berichten rondom de gaswinning ten spijt er blijft één pijnlijke vraag hangen: hoe wordt het geknakte vertrouwen in regering, parlement, NAM, Shell en Exxon hersteld. Boosheid, verdriet, onzekerheid en gevoel van onmacht over wat ons en onze prachtige regio is aangedaan, overheersen.”. Zo begint een opiniebijdrage aan GIC.nl van burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond. Lees verder voor het vervolg…


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Marijke van Beek: ‘Komst snel internet enórme opsteker!’’
Burgemeester Marijke van Beek: ‘Komst snel internet enórme opsteker!’’

“Steeds opnieuw verschijnen er prachtige filmpjes over de mooie verstilde (wierde-) dorpjes, het werelderfgoed en het prachtige Hoogeland. Beelden waar we blij van worden en die ons trots maken op ons Grunniger Laand. Beelden ook die ons ogenschijnlijk lijken te bevestigen in de opvatting dat alles moet blijven zoals het is….

Maar wat onderbelicht blijft, wat weinigen durven uit te spreken maar wat door vreemde ogen wel degelijk gezien wordt,  is dat er in al die prachtige dorpen, huizen staan die dringend onderhoud en verbetering behoeven. Het zijn woningen die minder idyllisch zijn om te wonen dan het zo op het eerste oog lijkt. Ze hebben niet het comfort en de voorzieningen die wij, maar zeker ook de inwoners van de (nabije) toekomst, wensen en sterker nog normaal vinden. 

Ons cultureel erfgoed verdient een vitale omgeving, waar wij en de inwoners van de toekomst graag en prettig wonen in eigentijdse en goed onderhouden huizen en tuinen, waar de liefde voor ons gebied van afspat.

Eigenaren, woningcorporaties zitten nu al jaren in de wachtstand….wel of niet investeren, koppelkansen, sloop-nieuwbouw…..

Niks doen is allang geen optie meer. Het is ook nog niet te laat, maar dan moet het nu wel gebeuren: veel moet en kan  behouden worden maar lang niet alles! 

Durf eens te kijken met de ogen van een vreemde:” behoud het goede en vervang op een passende manier wat nodig is”, tot voordeel en bloei van onze bewoners en hun regio.”

Marijke van Beek – Burgemeester gemeente Eemsmond