Nieuws

Onrust in gemeente Grootegast rond opslag CO2

Een bijeenkomst in Grootegast over ondergrondse CO2-opslag in een gasveld onder Sebaldeburen heeft maandagavond een paar honderd ongeruste omwonenden getrokken. De bewoners zijn bang dat hun veiligheid in het geding komt en bestookten vertegenwoordigers van onder andere het Rijk, de provincie en TNO met vragen over de risico’s en gevaren van de opslag.Een bijeenkomst in Grootegast over ondergrondse CO2-opslag in een gasveld onder Sebaldeburen heeft maandagavond een paar honderd ongeruste omwonenden getrokken. De bewoners zijn bang dat hun veiligheid in het geding komt en bestookten vertegenwoordigers van onder andere het Rijk, de provincie en TNO met vragen over de risico’s en gevaren van de opslag.


Leestijd: 1 minuut

De ministeries van Economische Zaken en VROM hebben naast Sebaldeburen tevens Boerakker in de gemeente Marum en het Drentse Eleveld aangewezen als voorkeurslocaties voor grootschalige CO2-opslag. Deze week worden ook in die gemeenten informatiebijeenkomsten gehouden.

In november zal onafhankelijk voorzitter Henk Kroes, oud-voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, een maatschappelijk dialoog in Grootegast leiden. Omwonenden lieten alvast weten bereid te zijn om acties tegen de opslag te voeren. Zo zijn er plannen voor een tv-documentaire, waarin duidelijk moet worden dat er veel tegenstand in de gemeente is. Ook is er een platform opgericht dat mensen oproept om tegenwicht te bieden aan de plannen voor CO2-opslag.