Nieuws

NAM wil ook volgend jaar 27 miljard kuub aardgas winnen in Groningen

De NAM wil ook het komende gasjaar 27 miljard kuub aardgas uit de Groningse bodem halen. Dat is net zoveel als het huidige productieniveau, dat is vastgesteld door de Raad van State. De NAM publiceerde dinsdag het nieuwe gaswinningsplan. Minister Kamp gebruikt dat plan als basis voor z’n besluit over de gaswinning in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

NAM moet honderden banen schrappen door lage gasprijzen
NAM moet honderden banen schrappen door lage gasprijzen

Volgens NAM-directeur Gerald Schotman is de NAM veel in gesprek geweest met bewoners en bestuurders. “Het zet ons met beide benen op de grond”, aldus Schotman. “Het is duidelijk geworden dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter.” De NAM wil vasthouden aan de huidige verdeling over de productielocaties.

Het eerstvolgende gasjaar begint op 1 oktober. Voor die tijd moet er duidelijkheid zijn over het productieplafond. De NAM wil wel vasthouden aan de bovengrens voor de jaarlijkse gasproductie van 33 miljard kuub gas per jaar. Daardoor kunnen ze extra gas winnen bij een strenge winter. Volgens de NAM is het veilig om zoveel gas uit de bodem te halen.

Minder risico’s

Volgens de NAM blijkt uit nieuw onderzoek dat de bevingdreiging en de risico’s lager zijn dan in november vorig jaar zijn berekend. Daardoor zijn er ook minder gebouwen die mogelijk niet aan de veiligheidsnorm van de overheid voldoen. Het zou nu gaan om zo’n honderd gebouwen die moeten worden versterkt. Daar kunnen wel meer gebouwen bijkomen, als uit een inspectie blijkt dat een pand minder sterk is dan gedacht.

Het lopende inspectie- en versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen wordt niet meteen aangepast. De NAM laat verder weten dat ze blijven werken aan onderzoeken om de onzekerheden in de risico’s zo klein mogelijk te maken. Ook pleiten ze voor een nieuw kennisnetwerk onder toezicht van een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad. “Maar we blijven ook zelf actief onderzoek doen naar de Groningse bodem en de effecten van de gaswinning.

De NAM ziet het nieuwe winningsplan als stap naar een stabiel en veilig niveau voor gaswinning in Groningen.