Nieuws

NAM haalde vorig jaar 27,6 kuub gas uit Groningse bodem

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het kalenderjaar 2016 27,6 miljard kuub aardgas gewonnen uit het Groningen-gasveld. Dat blijkt uit cijfers van de NAM.


Leestijd: 1 minuut

Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af
Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af

Minister Kamp van Economische Zaken heeft in juni 2015 bepaald dat de productiebeperkingen voor het Groningen-veld voortaan per ‘gasjaar’ worden vastgesteld en niet meer per kalenderjaar. Het gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

Door dit besluit liggen de koudere maanden (oktober tot maart), waarin de vraag naar aardgas het hoogst is, aan het begin van het gasjaar. Hierdoor is de kans kleiner dat vóór het einde van het gasjaar het productieplafond al is bereikt.

Voor het gasjaar 2015-2016 gold een productieplafond van 27 miljard kubieke meter. De NAM won dat gasjaar 26,98 miljard kubieke meter en overschreed daarmee dus niet de maximum te winnen hoeveelheid gas.

Voor het huidige gasjaar 2016-2017 geldt een productieplafond van 24 miljard kubieke meter. Alleen in koude winters mag meer aardgas geproduceerd worden. 

Naast de verdere reductie van gaswinning uit het Groningen-veld, nam ook de gaswinning uit kleine velden terug. NAM won uit de kleine gasvelden (zowel op land als op zee) in totaal 8.2 miljard kubieke meter aardgas. Dat is 0,7 miljard kubieke meter minder dan 2015.