Nieuws

NAM boort nieuw gasveld in Veendam aan

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in maart een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren. Dat heeft een woordvoerder van de NAM vrijdag bevestigd.


Leestijd: 2 minuten

De bewoners krijgen vrijdag een brief met informatie over de boringen. Op 25 februari wordt een inloopavond georganiseerd.

In het veld bij Veendam hoopt de NAM 1 miljard kubieke meter aardgas aan te treffen. De boringen nemen ongeveer acht weken in beslag. Volgens de woordvoerder zijn de risico’s van de boringen nihil. ,,Aardschokken komen vrijwel nooit voor en we verwachten dat de bodem 1 tot 2 centimeter zal dalen over de komende tien jaar", aldus een woordvoerder.

In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken. Er is in de provincie veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.

Volgens burgemeester Ab Meijerman van Veendam heeft de NAM hem verzekerd dat de boringen geen risico’s met zich meebrengen omdat het om een klein veld gaat. Over de reactie van de bevolking op het plan kan Meijerman nog niets zeggen. ,,Nu blijkt dat gaswinning steeds sterkere bevingen veroorzaakt, zijn de emoties ook anders.” De vergunning voor een boortoren is jaren geleden al afgegeven. ,,En toen heeft niemand bezwaar gemaakt.”

GemeenteBelangen Veendam, de grootste partij in de gemeenteraad van Veendam, is verrast door de plannen van de NAM. ,,Het was beter geweest als de NAM met boren had gewacht op de uitkomst van het onderzoeken van minister Kamp”, zegt fractievoorzitter Bram Schmaal. De partij wil van de NAM harde garanties dat ze niet moeilijk gaan doen over het vergoeden van eventuele schade.

De boringen door de NAM komen bovenop die van Nedmag, die bij Veendam op een diepte van 1500 meter zout uit de grond wint. Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over schade aan hun woningen die volgens hen wordt veroorzaakt door zoutwinning. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen verband is tussen de winning van zout en de scheuren in huizen en gebouwen in het gebied.