Nieuws

Lekker natuurlijk begraven worden in de stad Groningen? GroenLinks maakt het voor u mogelijk !

Wilt u lekker natuurlijk begraven worden in Groningen? Als het aan GroenLinks ligt, wordt dat straks ook binnen de gemeentegrenzen van Groningen mogelijk.


Leestijd: 1 minuut

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen vraagt aan het College van B&W om de mogelijkheid te onderzoeken voor een natuurbegraafplaats of –strook in de stad. Vorige week werd op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam de derde mogelijkheid voor natuurbegraven in het land geopend. Bergerbos in het Limburgse Odiliënburg en Westerwolde bij Apeldoorn gingen Zorgvlied voor.

In Groningen is natuurbegraven nog niet mogelijk. Op een natuurbegraafplaats komen geen gehakte grafstenen of versieringen voor, wordt veel aandacht besteed aan een zo natuurlijk mogelijke inrichting en worden voor kist en kleding afbreekbare materialen gebruikt.

Natuurbegraven is overgewaaid uit Engeland en mag zich in Nederland verheugen in een groeiende populariteit. Veel mensen willen zich na hun dood weer verenigen met de natuur en hebben behoefte het milieu niet verder te belasten, zo bleek uit onderzoek van de Hogeschool Van Hall Larenstein, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Eind september 2007 legde verantwoordelijk minister Gerda Verburg in antwoord op kamervragen de regelgeving voor natuurbegraven op het bordje van de gemeentes.

Sindsdien zijn er initiatieven geweest in Lettele, Nunspeet, Reiderwolde en Weert, maar bezwaren van omwonenden of onbekendheid met het fenomeen natuurbegraven en het ontbreken van specifiek beleid stonden de ontwikkeling van nieuwe natuurbegraafplaatsten tot op heden in de weg. GroenLinks wil nu dat de mogelijkheden voor natuurbegraven in de stad worden onderzocht. Weliswaar wordt een deel van begraafplaats Selwerderhof ecologisch beheerd, maar natuurbegraven is er (nog) niet mogelijk.